За да спасят помощи и обезщетения:

Крият ЕГН и собствени имена при наемане на еднодневни договори

Крият ЕГН и собствени имена при наемане на еднодневни договори

1000 земеделци са ползвали 72 хиляди еднодневни договора през миналата година. Социалното министерство обмисля този вид наемане да обхване и други отрасли.

Закупени от инспекцията по труда са 81 хил. договора, но върнати и неизползвани са близо 8900. Малко над 1000 земеделски производители са използвали малко над 72 хил. еднодневни трудови договора миналата година.

Това сочи отчет на Главната инспекция по труда, който ще бъде разгледан в понеделник на съвета за тристранно сътрудничество, анализиран от в. "Сега".

Еднодневните трудови договори бяха въведени през юли миналата година за прибиране на земеделска продукция от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Според ГИТ така се е създала възможност за "решаване на проблема с наемането без трудови договори на работници за селскостопански дейности, които имат кампаниен характер и за кратък период от време изискват голям брой работещи.

"Не е тайна, че преди влизане на правната уредба тези дейности в големия си дял бяха част от сивата икономика", пише в доклада на шефа на ГИТ Румяна Михайлова

Социалният министър Ивайло Калфин не обмисля да разпространи този вид наемане и върху други дейности. Анализът, изготвен за социалния министър Ивайло Калфин, ще бъде обсъден днес, 11 април,  на Тристранната комисия за социално партньорство.

Най-много еднодневни договори са купили земеделските стопани от Пловдивско - 9484 договора са платили 140 земеделци, а в област Стара Загора 56 земеделски стопани са взели 8450 договора. В област Търговище са 6812 договора за 72 земеделски стопани и в Сливенско - 6649 на 119 земеделски стопани.

Най-голям среден брой договори на един земеделски стопанин са получени в Плевенска област - 246 броя - на 15 земеделски стопани са предоставени 3691 договора.

ГИТ отчита два проблема с новия вид договори.

"Все още има непознаване от страна на потенциалните работници на спецификата на този вид договори, което води до страх, а в някои случаи и до отказ за сключването на такива договори, основно поради опасения, че ще бъдат лишени от социални помощи и обезщетенията за безработица", пишат от инспекцията.

Затова в някои случаи работниците давали некоректни данни - имена или ЕГН. От ГИТ предлагат още облекчения като това безработните да не са длъжни да декларират всеки месец в бюрата по труда, че са получили надница от такъв договор, тъй като този доход не влияе на обезщетенията за безработица.

Инспекцията работи за въвеждане на онлайн система, с която земеделците да купуват контрактите.

11:51ч. 11.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.