Пред Еньовден:

Култивираните билки заемат 50% от износа на лечебни растения

Култивираните билки заемат 50% от износа на лечебни растения

50 на сто от билките, които страната ни изнася, са култивирани. Това показва равносметката на бранша дни преди празника на билкаря – Еньовден. В момента върху земеделски площи се отглеждат мента, маточина, лайка, липа, шипка, мурсалски чай, коприва, блатно кокиче и други култури, като 90% от продукцията отива за експорт.

Според Асоциацията на билкарите и гъбарите страната ни печели по 30 млн. евро годишно от износ на лечебните растения. Продукцията се реализира основно в Германия, като в най-големи количества се изнася липов цвят - около 1200 т на година, шипки - 1100 т и коприва - около 1000 т.

Няма борса на лечебни растения в Европа. Цените им се определят на големите изложения в Германия през февруари и през есента.

Основното изискване на търговците към нашите билки е в тях да няма наличие на пестициди. Напоследък в някои партиди е засечено и наличие на никотин, затова трябва да се забрани пушенето в складовете, където растенията се режат, сушат, замразяват или пакетират.

Годишно в заготвителните пунктове в страната се обработват между 15 и 17 000 т лечебни растения. Максималната печалба на билкозаготвителите обаче не надхвъля 5%, което кара фирмите работещи на този пазар да се стремят към изкупуване на по-големи количества диворастящи растения, а това често нанася големи щети на природата. През 1996 г. например заради голямото търсене на жълт кантарион на европейския пазар от страната ни бяха изнесени около 3000 т и на много места бяха вандалски унищожени естествените му находища.

Това наложи въвеждане на забрани за изкупуване на определени лечебни растения, а за други всяка година екоминистерството определя квоти. След тези билки търгувани на квотен принцип са еньовчето, старото биле, игликата, киселият трън  и други.

Целта е по-голямата част от билките да се отглежат култивирано, защото така се осигурява качествена и голями обени на суровината, без да се нанасят щети на природата. Създават се и възможности за поминък на населението в планинските райони, където почвите са бедни и отглеждането на други култури е трудно.

Желаещите за култивирано отглеждане на билки и маслодайни култури могат да кандидатстват за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. По програмата се стимулира и отглеждането на някои застрашени български сортове като невен (местна популация), мента (местна популация), блатно кокиче сорт „Снежанка“ и лавандула от сортовете „Дружба“, „Карлово“ и „Хебър“.

07:41ч. 17.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.