Димитър Белоречков::

Купувайте български яйца, те са по-безопасни

Купувайте български яйца, те са по-безопасни

 

„Купувайте български яйца. Това е много по-безопасно“,  призова председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков по повод информацията от Българската агенция по безопасност на храните, че от вносен яйчен прах с наличие на фипронил са произведени сладолед и майонеза в две български предприятия.  

Димитър Белоречков обаче подчерта, че няма място за паника. До май в България са внесени 600 тона яйчен прах. На фона на това количество въпросните 500 кг са като капка в морето.

Фипронилът се съдържа в продукти за борба срещу бълхи, въшки и кърлежи при животните. От няколко години в ЕС има забрана да се употребява върху растения и животни, които се консумират от хора. Подобни препарати у нас не се използват, посочи Димитър Белоречков.

В началото на август в 17 европейски страни започна изтегляне на яйца и яйчен прах с фипронил. Двама управители на компания в Холандия, за която се предполага, че е използвала препарата за третиране на птицеферми, са арестувани. 

Българската агенция по безопасност на храните е предприела действия по установяване на налични количества „замърсен“ яйчен прах и евентуалното му изтегляне от търговската мрежа.

 

 

09:16ч. 26.08.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.