:

Купувайте почва според вида на растенията

Купувайте почва според вида на растенията

През есента, когато за любителите градинари няма почивка, в търговските вериги и специализираните магазини се предлага голямо разнообразие от почви. Как да изберем най-подходящата за нашите растения?

Основното правило е да се съобразявате с написаното върху опаковката по отношение предназначението на продукта, казва Свободка Ангелова, агроном на фирма „Агробиовет“, която наскоро откри нова база за производство торопочвени смеси  в Равно поле край София.

Ако ще подготвяте лехи или сандъчета с лалета, нарциси и  минзухара, ви трябва почва за цъфтящи растения. В нея има всичко необходимо за растежа, но съдържанието на калий е по-голямо, защото основната задача на тези растения е да бъдат отрупани с трайни, ярки и красиви  цветове. Ако ще правите разсади за домати или пипер ви трябва почва за зеленчуци, в която най-важните хранителни елементи са съчетани балансирано, така че растението да може да развие повече листна маса, която да фотосинтезира и да изхрани плодовете съвместно с кореновата система.

Почвата за листнодекоративни растения е богата на фосфор и азот, които стимулират растежа и развитието на листната маса. Листата на тези растения трябва да са лъскави, тъмни и силни.

Затова следвайте препоръките на производителя, за да постигнете добри резултати. Хубавата почва е фактор номер едно за развитието на растенията. Нашите почви съдържат и кокосови влакна, които поемат и задържат влагата, допълва Ангелова. Друга важна особеност е, че задължително се обеззаразява срещу гъбни заболявания, паразити и вредители. Това предпазва растенията от мани, кафяво гниене и кореново гниене,  сечене и други болести. Почвата задължително се пресява, за да няма в нея семена на плевели.

08:17ч. 13.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.