Полезно:

Къде да намерим новия сорт „Ивайловска капия“

Къде да намерим новия сорт „Ивайловска капия“

 

Новият сорт пипер - "Ивайловска капия", може да бъде купен от Института по зеленчукови култури „Марица“ –Пловдив, както и в Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик. Това съобщиха от двете научни звена по повод големия интерес към новия сорт. Цената на опаковка от 1 г е 3 лв., а от 100 г – 45 лв. Изпълняват се заявки, получени по електронната поща.  За собствениците на малки градинки в магазините на „Сортови семена“ се предлагат и по-малки опаковки на цени около 1 лв.

Активната подготовка на разсад за отглеждане на открито трябва да започне във втората половина на март. За много ранно производство семената се сеят в отопляеми оранжерии или полиетиленови парници до средата на февруари, а за средноранно – от първи до 20 март. Сеитбена норма е 10-12 г на квадратен метър. Семената се сеят на 2-3 см дълбочина.  До поникването им се поддържа температура 22-24 градуса.  След масовото покълване, температурата се понижава с 4-5 градуса, влага също се намалява до 60-65%. Увеличава се притокът на светлина.  Пикират се на втори същински лист. В периода преди засаждането, разсадът се закалява, което е от значение за получаване на ранни и високи добиви.

Засаждането на ранните разсади се извършва при температура на почвата 13-14 градуса. Едроплодните сортове се засаждат в двуредови ленти. За засаждане на един декар са необходими 6000-7000 растения. Полиетиленови тунелчета се изграждат веднага след засаждане на пипера. Тунелите са високи при билото 70-80 до 100 см. Това позволява продължително използване, без растенията да достигат фолиото.
След засаждането е необходимо проветряване на тунелите, регулиране на температурата, поддържане на влажност на въздуха и почвата, подхранване и борба с болести и неприятели. Полиетиленовите тунелчета постепенно се премахват в края на април - началото на май в  различните райони на България.

 

07:47ч. 14.02.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.