:

Късната есен е време за торене на градината

Късната есен е време за торене на градината

Време е зеленчуковата градина да се почисти от растителните остатъци – изсъхналите домати се изкореняват и изгарят. Листата и стеблата на пипера могат да се ползват за компостиране, тъй като са богати на азот. След като теренът е готов, може да разхвърляме оборски тор или компост. Ако нямате органика, използвайте комбинация от троен суперфосфат и калиев сулфат. Единият стимулира кореновата система, а другият плододаването. Това се прави сега, защото фосорът и калият се разтварят трудно и започват да действат 6 месеца след внасянето им. Така през април земята ще бъде отново готова да приеме своите нови обитатели.

Изкуствения тор се разпръсква равномерно с ръка, все едно сеете зърно. След това градината може да се обърне с права лопата или с фреза. Леките и богати на хумус почви се копаят дълбоко, а бедните – плитко.

При торене на овошките суперфосфатът и калиевият сулфат се смесват в съотношение две към едно, препоръчват агрономите. Важно е точно да определим дозата – за овощните дръвчета до 5 години се препоръчват около 300 грама, а за възрастните дръвчета дозата е почти двойна. Най-напред е добре дървото да се окопае в кръг. Оформя се широка чаша, по ръба на която гранулите се разпръскват равномерно. Не бива да се изсипват на едно място, защото после се спичат. Задължително се покриват с почва. Добре е да полеете обилно с вода.

Ако имате време, варосайте фиданките с варно мляко. То ще ги защити от развитието на гъбни болести и гризачи. В разтвора може да се прибави малко от препарата "Шампион" или син камък. Белия цвят на варта има и друго действие –  отразява слънчевите лъчи и не позволява пъпките на овошките да се „пукнат“ при първото затопляне. Варосва се само стеблото. От престараване някои минават с четка и клоните, което не е добре за растенията.

22:16ч. 28.10.2015г.
П

Ако отида в магазин за селскостопански стоки, дали ще намеря тор за есенно торене на малката ни зеленчукова градина? Защото като купувам семена, после излизат дребни чушки като изроди и дребни домати, а не тези, дето са на картинката. После всичките се разболяват. Продавачите на разсад също ни лъжат. Какво да правим?

Пенка Борисова
20:43ч. 22.11.2019г.

Оставете коментар: