:

Късната есен е време за санитарно пръскане с карбамид

Късната есен е време за санитарно пръскане с карбамид

Листата на крушите през ноември вече са окапали и сега е моментът да се приложи санитарно пръскане с карбамид, ако плодовете са били нападнати от струпясване. За целта е най-добре да се приготви 6% разтвор(600 грама на 10 литра вода) и с него да се облеят клоните и дърветата, както и опадалите листа. Причинителят презимува в листата, където през есенно-зимния период образува плодни тела - псевдотеции.

Карбамидът, освен че унищожава заразата от струпясване, служи и за подхранване на почвената повърхност. След това би било добре да се извърши оран, за да се зарови листната маса.

Пръскането трябва да се прави при тихо и топло време.Нужно е да вземете всички предпазни мерки, така че препаратът да не попада по ръцете и лицето ви. След приключване на операцията, трябва да измиете добре  пръскачката си, защото разтворът е силно корозионен. 

С воден разтвор от карбамид трябва да се третират и струпясалите ябълки, но при тях листопадът настъпва значително по-късно, затова е добре да се изчака или да се ползва по-слаба концентрация на разтвора.

Прилагането на тези санитарни мерки дават добри резултати и за черешите и вишните, нападнати от бяла ръжда, както и при гномониоза по кайсията.

11:18ч. 13.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.