За малката градина  :

Късно е за подрязване на форзицията  

Късно е за подрязване на форзицията   

 

Голям Сечко ни зарадва с топло време, което може да се използва за оформяне и резитба на декоративните храсти.

Те са важен елемент за всяка градина, защото имат дълъг живот - между 15-20 г., устойчиви са на засушаване, някои понасят замърсяването на въздуха, затова се засаждат край пътищата и магистралите.

Другото им предимство е, че не изискват много грижи. Харесат ли си мястото, ще цъфтят с години и ще красят двора ви дори в моментите, когато няма други цъфтящи растения.

Но внимавайте! Някои растения като форзицията, наричана от децата жълто храстче, цъфти много рано и в този период кастренето й не се препоръчва. Това се прави в края на април. Сега не бива да се оформя и хортензията.

Същото се отнася за розите, защото може да измръзнат. Точното време – е рано напролет, когато големите студове са преминали.

Сега може да се погрижите за добрия вид на спиреите, японската дюля, картопа, бербериса, хибискуса и бодлеята, позната у нас ката градински люляк.

Първата работа е да подострите ножицата си, защото, ако тя е тъпа, отрезите няма да бъдат гладки. Дезинфекцията на инструмунта е също важна, защото иначе може „раната“ да се замърси и да се развият болести. После отстранете всичко изсъхнало, наранено и болно, както и клоните, които растат безразборно и образуват джунгла.

Ето и няколко конкретни съвета за спиреите. От тях най-широко разпространени у нас са ван хутей и  японика. Първият вид се обсипва напролет със снежнобели цветове, които привеждат клонките до земята. Расте бързо и може да се използва за оформяне на външния контур на градината.

Спирея японика е прекрасна за лятото, защото цъфти богато през юни. Може да се използва и за оформяне на нисък жив плет. Всички видове имат нужда от редовни резитби, чрез които се отстраняват остарелите стъбла. Размножават се чрез резници и отводи.

Най-лесно става чрез новите издънки, които се появяват в основата на храстите. Разстоянието между отделните растения трябва да е поне 1,5 метра.

Един от любимите декоративни храсти е форзицията, която цъфти рано напролет почти заедно с дряна. Не е взискателна към почвата и растителните съседства, развива се добре на слънце. Размножава се по същия начин – чрез издънки, отводи и резници.

Много чаровно пролетно храстче е керията. Тя се използва успешно и в по-модерните градини заради гладките си и лъскави стебла, които са зелени, а не кафяви, както е при повечето храсти.

Този вид вирее добре на сянка, а цветовете й са прекрасни във всичките си фази. Размножава се чрез издънките, които изникват в основата на храста.

17:51ч. 22.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.