Срещу ментета:

Лазерен лъч осветява фалшиво мляко и алкохол

Лазерен лъч осветява фалшиво мляко и алкохол

Апарат отчита разредени ли са напитките, които пием.

Прототипът е патентовано през 2014 година, вече е модифициран и подобрен, съобщава БНТ.

Дали в прясното мляко има вода, може да се провери съвсем лесно. Необходимо е единствено след сваряването в малка проба да се добави спирт. Колкото по-бавно се пресече течността, толкова по-нагло са ви излъгали.

Най-точно фалшиво мляко и алкохолни напитки могат да се установят чрез новия лазерен уред, който използва три лъча с различна дължина на вълната.

"В зависимост от вида на веществото каква е най-голямата му чувствителност при съответната дължина на вълната ние използваме или син, или зелен или червен лазер. Така че точността, с която можем да направим измерванията да бъде най-добра", казва проф. Теменужка Йовчева.

По този метод учените се ориентират има ли добавки към напитките. Достатъчна е само една капка от изследвания продукт да бъде поставена върху уреда.

"Ако има различни видове вина, ние между тях сравнение не можем да правим, но ако от дадена марка вино има еталонна проба, може да се прецени чрез този бърз експресен метод дали има добавено количество вода, дали има добавена захар", каза Йовчева.

Подобно изследване на храни и напитки няма да струва скъпо, тъй като за него не се изискват никакви консумативи, а само минимално количество за пробата.

 

20:03ч. 29.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.