Твърдение:

Лепило за месо в сиренето

Лепило за месо в сиренето

В сиренето у нас масово се влага новият ензим "трансглутаминаза", който е известен още като "лепило за месо". Веществото не е забранено и може да се влага в хранителни продукти, но няма достатъчно лабораторни изследвания как влияе върху здравето, твърди управителят на Центъра за биология на храните Сергей Иванов, съобщи сайтът КлубZ.

Вчера Иванов и председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов представиха резултатите от лабораторните тестове на 36 вида краве сирене, продавани у нас. Асоциацията извършва подобни тестове периодично от няколко години.

"В момента не можем да докажем категорично наличието на трансглутаминаза, тъй като подобно изследване не се прави у нас и е доста скъпо. Подозираме и сме почти сигурни, че ензимът е използван при производството на десетина от общо 36-те изследвани сирена", добави Иванов. 

През последните 1-2 години у нас има огромен ръст на вноса на "лепилото за месо", посочва КлубZ. Причината е, че веществото действа като заздравител на протеинни връзки и може да закрепи в добър търговски вид дори продукт, в който са напомпани огромни количества вода. 

В тестовете на "Активни потребители" (виж резултатите от тестовете тук) при 26 от общо 36 вида сирене се наблюдава ниска степен на зрялост.

При 6 марки сирене - насипно - "Дъга", насипно - "Здравец", насипно -"Старопланинско", насипно - "Тракия", насипно - СВА и насипно - "Женски пазар" са открити немлечни мазнини. В тези случаи млякото е било заменено най-вече от палмово масло.

Данните за водното съдържание на сирената също са смущаващи, отчитат от потребителската асоциация. По БДС водното съдържание в сиренето е 54%. В същото време 19 от изследваните сирена съдържат над 59,4% вода, а при три вида съдържанието ѝ е над 65%.

 

15:34ч. 17.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.