Експеримент:

Лечителят от Септември Наско Геотинов ще прави лек от годжи бери и арония

Лечителят от Септември Наско Геотинов ще прави лек от годжи бери и арония

 

Наско Геотинов от град Септември, който се прочу с лечебния си ябълков оцет, подготвя два нови еликсира – оцет от годжи бери и арония.

„Това са изключително полезни плодове, които произвеждам в моята градина според природните закони – без изкуствени торове и препарати. Не всеки обаче може да ги консумира в прясно състояние, затова смятам да използвам полезните им качества по начина, по който приготвям моя ябълов оцет. Смятам, че полученият природен продукт ще бъде не по-малко полезен“, разкрива плановете си бай Наско.

„Няма болест, което да се опира на годжи берито, щом влиза в състава на лекарства за 40 болести. Аронията също е уникално растение, от нея първият оцет ще е готов догодина“, допълва лечителят.   

Историята на живота му е интересна и драматична, изпълнена с превратности, за които той обича да разказва.

„Това, което ще ви разкажа, ми се искаше да бъде моя тайна до гроб, но виждайки какви катаклизми има в медицината, правосъдието и църквата, чувайки за милион и половина гладуващи и болни хора, грехота е да мълча“, казва Наско Геотинов.

Заниманията на 69-годишния бивш пожарникар са разностранни. Той е запален градинар, който дълги години се занимава с отглеждане на посадъчен материал от редки овощни видове като райска ябълка, киви и годжи бери. Има златни ръце и умело ашладисва лози и овошки. Прави опити дори в писането и постоянно пътува – едни го търсят да присажда калеми, други за съвети в резитбите и за лек.

Роден е във Ветрен в семейство със странна съдба, преминало през тежки загуби, болести и смърт.

„Нашето семейство беше от осем човека – баба, дядо, две лели, татко, майка, аз и едно още непроходило братче – Ванюша. Не разбирах нищо от медицина, защото още не ходех на училище. Но имах здравословен проблем. Често изкарвах от дупето паразити, бели като житни сламки с различни размери. Даваха ми прахчета, сиропи, хапчета, дори минах на инжекции. Много ги мразех, като всеки жив човек!“, спомня си  лечителят.

Диагнозата е ужасна – свинска тения. Закарват го в Пазарджишката болница, където правят неуспешни опити за лечение за мъчителното заболяване.

Дават му ситна риба, солена, една филийка хляб и чаша вода. Постоянно му напомнят, че има паразити в червата и ако яде рибата, тя щяла тях да изяде! Момчето им вярва, защото иска да оздравее, но по това време тежи колкото един мисир, а от солената риба започват да му се пукат устните.

Но рибата не помага, не помагат и инжекциите. Един ден идва баща му с вързопче дрехи и новината, че се връща в къщи. Баща му обаче е тъжен. По-късно разбира от майка си, че според лекарите медицината на този етап е неподготвена за това заболяване. За да го излекуват, трябвало да му извадят червата. Затова го оставили в Божиите ръце. По същото време семейство е сполетяно от още едно голямо нещастие. Отива си малкото му братче – Ванюша.

Един ден баща му и дядо му се прибират у дома с чувал орехи. Чули от някаква стара жена, че може да го спасят.

„Беше неделя. Рано сутринта татко и дядо чукаха орехите, баба , майка и лелите ги белеха, а аз насила ги ядях на гладно. Червата ми започнаха да се бунтуват. Чувствах се като изригващ вулкан. Сложиха ме на един найлон  и  като видяха какво съм изкарал, всички се уплашиха.“  В шок били и лекарите от близката туберкулозна болница, които признали, че не са виждали подобно нещо. Затова Наско често казва, че живее втори живот.

Как става лечител

Дарбата му да лекува е открита в четвърти клас от една съседка – баба Будина, която имала божията дарба да бае за страх и уруки. Един ден тя казва на майка му да го доведе при нея. „Стоило, сънувах твоя син, има добро сърце и някаква сила в него. Аз вече съм на възраст и скоро ще си отида. Искам някой да ме замести, да помага на децата.Твоят син го пазят два ангел – Св. Васил и Св. Атанас.Той ще може да лекува децата.“

После му разкрива тайните си. Казва му какво да изговаря и какво да прави с дясната ръка. Започва да му праща хора. Така на десетина години става лечител.

Познанията си в градинарството също добива от малък. Първите уроци да присажда калеми получава от дядо си Здравко, когато е на седем години. По това време го учат да открива вода с две медни пръчки.

„Обичах природата, с която бях на ти, а когато си на ти с някого, той ти е приятел и ти разкрива тайните си. Сега като видя едно дръвче, ще ти кажа от пръв поглед на колко е години, ще роди ли и най-вече мога ли да го накарам да изпълни добре своето велико предназначение“, споделя лечителят.

Как стига до ябълковия оцет

Синът на Наско – Благовест, живее в Англия. Там при едно от гостуванията си лечителят се запознава с колега пожарникар, генерал, увлечен по нетрадиционната медицина. „При нас пожарникарите правилото е да се подкрепяме във всяко начинание. На мен моят английски приятел ми каза, че съм роден да помагам на хората. Думите му бяха: „Ще станеш известен, ще те търсят много хора за помощ“, си спомня Геотинов.

Така започва да прави еликсира си. Ябълковият оцет е ненадминат природен лек срещу кожни болести. В комбинация с мед и чесън засилва имунната система. Алое, киснато в оцет 1 ден, е изключително полезно за нормализиране на кръвното налягане. Помага за лечение на гастрит, изгаряне, астма, хроничен бронхити и кожни болести. При изкълчване може да наложите пострадалото място с компрес от ябълков оцет и да го държите цяла нощ.

Ето и част от технологията: „Взимат се бутилки от минерална вода, в тях се слага вода и захар. Измиват се ябълки, режат се на четири, чистят се и се махат семките. Кората се бели и също се слага. Бутилката, чиято тапа е надупчена, за да има свободен приток на въздух, се излага на слънце. Започва ферментация, която приключва за около месец. После съдържанието в двете шишета се смесва. Прибавя се оцетна гъба, с която течността стои още един месец. После се прецежда и се слага 1 лимон.“ Това е в общи линии технологията, но тънкостите лечителят пази за себе си.

„Щастлив съм, че помагам на стотици хора, казва често Наско. Търсен съм включително и извън България. Като пожарникар помагах на хората, рискувайки живота си, сега като пенсионер искам да дам част от моя опит и знания на страдащите хора. Съединението прави силата, а силата прави независимостта. Когато човек е здрав,той е силен и независим“, е веруюто на лечителя.

 

Тайната на ашладисването е в бързата реакция

 

Тайната на ашладисването е в бързината. Като отвориш една рана, при някои овошки мъзгата изчезва за 20 секунди, а на други още по-бързо и като не знаеш, и се бавиш, нищо не става. Трябва бързо пипане, в това е чалъмът, категоричен е овощарят.

Присаждането е зимно, пролетно и лятно, като има 4-5 начина за извършването му.

Наско има маса с инструменти – като в хирургичен блок, защото дърветата са като хората, имат същата нужда от грижи и внимание, само дето не могат да говорят. През март лозите се присаждат преди активното сокодвижение, защото, ако соковете текат много силно, има опасност да загният пъпките. След това към 10-12 април може да се прави отново зимно присаждане. Лозата, върху която ще присаждаме, може да е тръгнала, но калемите трябва да не са облистени, затова пръчките се взимат още през февруари и се държат в хладилник. Те трябва да са в диаметър 8-10 мм. Калемът се реже на 2 пъпки, после  се подостря, без да се премахва кората. Подложката се цепва с остър нож – на около 2-3 см под формата на буквата Т. Внимателно с отвертка се отваря цепнатината и се поставят внимателно калемите, като кората на подложката и калема трябва да съвпада. След това раната се покрива с овощарска замазка отстрани и отгоре и се увива с изолирбант, за да се пристегне леко мястото над раната.

Като се прихване калемът, след 15 дни режа дивото. До есента изкарва филизи и през пролетта започва да ражда. Така се печели една година, допълва овощарят.

Присаждането на зелено може да става до 30 май, като целта е новите филизи да добият нужната дебелина. Атанас Геотенов казва, че на една лоза може да сложи и 10 сорта, а само за 20 минути може да кажа дали операцията по прихващането е минала успешно.

 

10:08ч. 06.09.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.