В помощ на овощаря:

Лешниците се садят през есента

Лешниците се садят през есента

 

Ако искате да имате лешник в градината, есента е най-подходящото време за засаждане на тази овощна култура. Лешникът има къс период на покой. Развитието му започва рано, затова през пролетта голяма част от растенията не се прихващат.

Най-напред изберете подходящо място – добре е да бъде влажно, не случайно лешниците в природата виреят край дерета и реките.

Подгответе почвата предварително. Изкопава се дупка с размери 30:30:30см и объркайте пръстта на дъното с добре угнил оборски тор. Прегледайте кореновата система на растението и премахнете всички счупени или наранени коренчета до здрава тъкан.

Растението се поставя  с 3-4 см по-дълбоко, отколкото е било в разсадника, зарийте с пръст и притъпчете старателно. Непосредствено след засаждането полейте растението с 20-25 литра вода.

Лешниковите храсти не са претенциозни към почвените условия и понасят зачимяване, но и обработката на почвата около младото растение, ще се отрази добре на неговото развитие.

От засаденото растение през лятото ще израснат няколко летораста. Ако са повече, най-вътрешните се премахват. Съкращаване на другите не се прави.

Към третата година лешниковите храсти започват да плододават и по-нататъчната резитба се състои в редовно прореждане на вътрешността и отстраняване на всички изсъхнали и счупени клони.

Някои сортове имат склонност към образуване на много издънки, което изтощава растението и намалява родовитостта, затова част от тях  трябва да се премахват още когато са с дължина 5-6 см. Това се прави напролет, като се разрови почвата и с остър нож издънките се изрежат до дъно.

13:23ч. 08.10.2017г.
Н

На какъв радиос трябва да са дръвчета едно от друго.

Николай
22:18ч. 23.09.2020г.

Оставете коментар: