В очакване:

Лиляна Павлова обещала нов режим за комбайни на пътя

Лиляна Павлова обещала нов режим за комбайни на пътя

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е поела ангажимент до края на февруари да бъде разработен нов ред за движението на селскостопански машини по републиканските пътища.

Това е уверила министърката на земеделието Десислава Танева на работна среща с браншови организации още на 18 януари, научи AgroLife.

Зърнопроизводителите настояват придвижването на комбайни и тежки трактори да става чрез плащането на годишна такса, което значително би улеснило сезонната им дейност. В момента за движение на извънгабаритна техника има специален режим. Подава се заявление до собственика на пътя - пътната агенция или общината, след което се чака издаване на разрешение от администрацията и се заплащат такси. В искането за разрешително се посочва и маршрута на движение, който се съгласува и с КАТ.

Собственикът на превозното средство обаче не може да е сигурен когато настъпи жътвената кампания дали ще се налага да придвижи комбайн до нивите примерно на 5 юли, или пък на 10 юли. Всичко зависи от развитието на посевите, което вкарва фермерите в невъобразим административен кошмар, ако искат да спазват всички наредби.

Според наредбите на пътната агенция извънгабаритна е техника с широчина над 2,55 метра, или пък височина над 4 метра. Има изисквания и за тежест. Всички комбайни и трактори с прикачен инвентар автоматично влизат в категорията "извънгабаритни", тъй като са по-широки от 2,55 метра.

Таксата за извънгабаритни машини е от 35 стотинки на километър, ако широчината е с до 50 см над разрешеното (т.е. до 3,05 м) и достига до 2,23 лв. за 6,05 м широчина, плюс 1,96 лв. за всеки започнат метър над 6,05 м. Отделно за определяне на специален маршрут се събират 70 лв., а самото разрешително се издава до 5 работни дни. Цената е 140 лв., ако разрешението се издаде за един ден.

В същото време режимът на винетките е опростен - за тирове в момента цената варира от 21 лв. за един ден, до 1743 лв. Те обаче обичайно не са извънгабаритни машини, освен ако са претоварени, когато също дължат допълнителни такси.

В последните години масово се налагат глоби от 1000 лева на фермери заради придвижване на селскостопанска техника без нужните разрешителни. В някои случаи те падат в съда - например ако глобите са били наложени на водача, вместо на собственика на превозното средство, както би трябвало да е по закон.

13:26ч. 02.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.