:

Опитът на фермера: Лимецът е подходящ за семеен бизнес

Опитът на фермера: Лимецът е подходящ за семеен бизнес

Малко стопанство с лимец може да бъде основа за добър семеен бизнес. Това твърди Даниел Димитров от фирма „Розова зора - Тракия“. Искам хората да ползват това богатство – земята, защото тя може да им осигури добро препитание. Нашата фирма отглежда 25 дка край с.Братя Даскалови в близост до Чирпан. Затворили сме цикъла на производство – от суровината до крайния продукт, без да се вземат банкови заеми, казва Димитров.

Лимецът не изисква особени грижи – най-добре е да се засее през есента, сеитбената норма е 25-30 кг на декар. Непретенциозен е към почвата, добре е също, че потиска развитието на плевелите. Няма нужда да се третира с препарати, защото се пази сам от вредителите. Растението отделя трипсин, който отблъсква насекомите. Трудността идва след прибирането, защото задължително трябва да се отдели люспата. За разлика от пшеницата, където може да имате добив от 700 кг на декар, тук в най-добрия случай може да получите 250-300 кг. Това оскъпява продукцията  – 1 кг брашно от лимец струва от 4 до 6-7 лв., докато бялото брашно е 1,10 лв./кг.

Като всички, които отглеждат това древно растение, Даниел Димитров говори за него с възхищение. Обяснява, че зърното е като сълза, нежно и гладко на пипане за разлика от пшеницата. Бялото брашно полепвало по червата, докато лимецовото ги чисти.

Важната стъпка в бизнеса е, че фирмата започва да произвежда и хранителни продукти. Новият се нарича лимецова флейка. Тя се получава като по механичен път се постига денатурация между различните съставки в зърното и то става подходящо за директна консумация с кисело мляко, мед и сокове. „Розова зора - Тракия“ произвежда и няколко вида меденки – с розова вода, кафе, джиндифил. "Правим и енергийни блокчета за суровоядци. Нашата цел е да стигнем до повече хора, тъй като на пазара се продават много лъжливи продукти. Виждал съм например пакетирано зърно от лимец, върху което пише - биоспелта, биолимец, а това са различни сортове. Съдържанието вътре също е менте и това отблъсква хората", допълва Димитров.

ОЩЕ ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЛИМЕЦ ВИЖ ТУК

 

15:09ч. 25.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.