:

Лимит на водата за напояване - цената ще расте, ако се надскочи нормата

Лимит на водата за напояване - цената ще расте, ако се надскочи нормата

Нова наредба на Министерството на околната среда и водите определя нормите на потребление на вода за напояване. Целта й е опазване на водните ресурси и рационалното им използване.

Според наредбата се определят норми  за шестте агроклиматични  зони (групи) в страната. Определени са максимални количества на потребената вода  за различните видове култури – полски, овощни, зеленчукови и етерично-маслени. Има значение също дали земеделците ще поливат гравитачно, чрез дъждуване или капково, както и дали годината е средно суха или много суха. При превишаване на лимитите цената на водата ще бъде по-висока. Заплащането ще става по тарифа, която се разработва в момента от МОСВ. 

Чиновниците обаче са вкарали и откровени нелепости в нормите. Така например е поставен лимит за поливане на пшеница - нещо, което практически не се практикува в реалния бизнес.

Добрич например попада в трета агроклиматична група. Там нормата за поливане на пшеница е 150 куб. метра  на декар при средно суха година. За сравнение в Монтанско лимитът е по-висок – 180 куб. метра на декар.

При зеленчуците пък са включени норми за домати, пипер и зеле, но липсват краставиците, което вероятно е добре за тази култура, защото няма да имат лимит за напояване.

Наредбата за нормите за водопотребление е публикувана за обществено обсъждане. Целият текст виж ТУК

15:21ч. 19.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.