Практично:

Листа от дафиновото дърво се събират през ноември

Листа от дафиновото дърво се събират през ноември

Дафиновото растение, наричано още благородно лаврово дърво, се отглежда заради листата му, които съдържат ценно етерично масло и още от дълбока древност се използват за подправка. Днес страната ни внася около 40 тона изсушен дафинов лист годишно. Но много хора задоволяват нуждите си със собствено производство.  

Проблемът е, че много хора не знаят кога трябва да съберат и изсушат листата му. Някои ги събират напролет, когато са съвсем млади. Други  - през лятото, когато „узреят“. Но правилният момент е през есента – именно през ноември, след първите застудявания, за да се осигури натрупване на повече етерично масло в тъканите.

Важно е също да знаете, че младите дафинови дървета не се режат до 2 годишна възраст. Първата резитба се прави на третата година. Отрязаните клончета се разстилат на тънък слой или се връзват на малки снопчета за сушене. Сушене на слънце, както е при всички билки и подправки, не се препоръчва, тъй като се намалява количеството на етеричното масло.

Ако го отглеждате в саксия, най-подходящата почва е смес от листовка, чимова почва, пясък и оборски тор в съотношение 2 :1:1:1. При засаждане растението се съкращава на 5-8 см височина, като се запазват достатъчно листа за фотосинтеза.През следващите години се съкращава по-малко, за да набере височина. При засаждане се намалява и броят на издънките до 5-6. Растението има нужда от ежегодно подхранване с оборски тор и частична подмяна на почвата. Влажността на почвата трябва да бъде умерена. През  лятото растението се развива добре на двора, но през ноември трябва да го внесете вътре.Трябва да е на светло и проветриво на остъкления балкон, далеч от парното или печката.

Важно е също да знаете, че дафиновият лист има и лечебно действие. Използва се против простуда,  както и като потогонно средство. Настойка от спирт се използва при ревматични болки в ставите. Отглеждането на няколко дръвчета в помещение е добре за астматично болните, особено когато лавровото храстче е в комбинация със здравец и мирта.

09:43ч. 21.11.2016г.
Р

Благодаря за изчерпателната информация. Искам да попитам, на какво се дължи листата на дафиновия лист да имат кафяви петна - изглеждат като изсъхнали. Притеснена съм, защото го отглеждам вече 10 години.

Росица филева
13:36ч. 19.09.2021г.

Оставете коментар: