Съвет на специалистите:

Листни торове помагат на растенията след порои и градушка

Листни торове помагат на растенията след порои и градушка

След градушка или поройни дъждове е задължително да се приложи пръскане с медсъдържащ препарат, както и да се направи листно или почвено подхранване с някой от продуктите – „Кристалон“, „Хумустим“, „Лактофол“ и други в определените дози. Това каза за AgroLife.bg доц. д-р Величка Тодорова от Института за зеленчукови култури „Марица“-Пловдив. Величка Тодорова е селекционер, един от създателите на новите български сортове пипер - „Ивайловска капия“, ИЗК“Калин“ или т. нар. „шоколадова“ чушка и други.

Според агроном консултанта в „Сортови семена“ Свободка Ангелова най-добри резултати дава третирането с 2% бордолезов разтвор.

Пиперът например не понася бордолезовия разтвор, но ако стане жертва на градушка,  прилагането му е наложително. Може да използвате и медсъдържащия препарат „Шампион“ в комбинация с листен тор.

Листните торове играят ролята на прилепител при едновременно пръскане с препарати за растителна защита. Заедно с това е доказано, че листното подхранване е подходящо за използване при зеленчукови култури и овощните дървета, когато се намират в стресово състояние.

След градушка помагат за възстановяване на растенията като повишават имунната им система, стимулират развитието на нови листа, спомагат за по-бързото зарастване на наранени участъци като листа или стъбла.

 

07:10ч. 08.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.