Разкрития:

Лобисти диктували стандартите на ЕС за храненето

Лобисти диктували стандартите на ЕС за храненето

4 от 5-те научни доклада за (не)влиянието на захарта върху наднорменото тегло са финансирани от производители на захарни изделия.

Становището на Европейската агенция по безопасност на храните (ЕФСА) от 2010 г., че затлъстяването няма връзка с употребата на захар, се основава на изследвания, които са били платени от захарната индустрия.

Това сочи разследване на Шведското национално радио, цитирано от в. "Сега".

Четири от петте научни доклада за влиянието на консумирането на захар върху наднорменото тегло са били финансирани от производителите на захарни изделия, безалкохолни напитки и т.нар. снаксове (чипс, солети, бисквити и други).

Поне осем от 21 членове на комисията от европейската агенция, която написа препоръките на ЕС за храненето по този въпрос, имат "финансови отношения" с компании, които произвеждат и продават продукти с голямо съдържание на захар.

"Това, което е важно, не е статутът на дадено изследване, а как добре е планирано, проведено и съобщено дадено проучване", коментира разкритията на шведското радио говорител на ЕФСА.

Това обаче не е така, тъй като е научно доказано, че финансирането на едно изследване има голямо значение, смятат от радиото.

"Тези, които са в конфликт на интереси, имат поне пет пъти повече причини да заявят, че консумирането на захар и затлъстяването нямат нищо общо", заяви професор Мария Бес Растроло от университета в Навара в Испания.

Световната здравна организация (СЗО) и редица други институции още преди години доказаха със свои изследвания, че има пряка връзка между богатите на захар продукти и наднорменото тегло, припомня Шведското национално радио.

Това обаче беше игнорирано от ЕФСА в тяхното заключение от 2010 г., заключава радиото. 

 

22:45ч. 03.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.