Практични съвети:

Лук и моркови се пазят взаимно от болести

Лук и моркови се пазят взаимно от болести

На много места в страната почвите са преовлажнени заради обилните валежите през последните седмици, но при първа възможност за работа в градината, трябва да започне сеитбата на арпаджика. Според земеделския календар най-благоприятният срок за сеитба на тази култура е от края на месец февруари до началото на март. Ако закъснеете, реколтата ще бъде слаба, тъй като засушаването на повърхностния почвен слой след това се отразява неблагоприятно.

Лукът е студоустойчиво растение. Семената започват да поникват още при 2-3С. Но трябва да сме търпеливи – това става едва след 20-25 дни.

Взискателен е към хумусното съдържание. Най-подходящи са богатите и структурни почви. Не е за препоръчване да бъде отглеждан на едно място всяка година. Избира се чиста от плевели площ, добре обработена и обогатена през есента с угнил оборски тор. Когато почвата просъхне и стане възможно да се работи, площта се култивира на дълбочина 8-10 см и се внася амониева селитра. След това се заравнява.

Сеитбата се извършва в редове с разстояния 8-10 см. Семената се засяват на разстояние 1-2 см едно от друго и дълбочина 2 см. За да се запази влагата и да се ускори поникването, веднага след сеитбата почвата леко се уплътнява.

Как да получим добри добиви в домашни условия, без да ползваме препарати за растителна защита? Една от тайните е т. нар. благоприятно съседство. Добре е да знаете, че лукът и моркови се пазят взаимно от вредители. Двете култури се стимулират взаимно.

Семената на морковите поникват при ниска температура, а младите растения могат да издържат до минус 3-4 градуса без да пострадат. Макар че най-благоприятната температура за растежа им е 18-20 градуса, растенията се развиват сравнително добре и при 11-12 градуса. Това позволява морковите да се засяват също много рано.  Семената покълват бавно - след 12-18 дни. Затова, за да се ускори развитието им, трябва да се накиснат за кратко във вода.

07:00ч. 11.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.