От живота:

Любител овощар се прочу с ябълковия си оцет

Любител овощар се прочу с ябълковия си оцет

Любител овощар от гр. Септември се прочу в региона с ябълковия оцет, който сам произвежда и продава. Това е Атанас Геотинов, бивш пожарникар и запален градинар, който от дълги години се занимава с отглеждане на посадъчен материал от редки овощни видове като райска ябълка, киви и годжи бери, ашладисва лози и овошки, но най-голямата му гордост е ябълковият оцет, който приготвя по стара английска рецепта и продава за лек. Рецептата на илача научава от свой колега пожарникар в Англия, генерал, увлечен по нетрадиционната медицина.

„При нас пожарникарите правилото е да се подкрепяме във всяко начинание“, разказа Бай Наско. - На мен моят английски приятел ми каза, че съм роден да помагам на хората. Думите му бяха:“Ще станеш известен, ще те търсят много хора за помощ“, спомня си Геотинов.

Така започва да прави еликсира си. Ябълковият оцет е ненадминат природен лек срещу кожни болести. В комбинация с мед и чесън, засилва имунната система. Алое, киснато в оцет 1 ден, е изключително полезно за нормализиране на кръвното налягане. Помага за лечение на гастрит, изгаряне, астма, хроничен бронхити и кожни болести. При изкълчване може да наложите пострадалото място с компрес от ябълков оцет и да го държите цяла нощ.

Идват и купуват от мене с големи бутилки. Едни се лекуват, а други правят туршии или го използват в кулинарията, допълва бай Наско.

Ето и част от технологията:“Взимат се две 10-литрови бутилки от минерална вода, в тях се слагат по 5 л вода и половин килограм захар. Измиват се 4 големи ябълки, режат се на четири, чистят се и се махат семките. Кората се бели и също се слага. Бутилката, чиято тапа е надупчена, за да има свободен приток на въздух, се слага първоначално на слънце. Започва ферментация, която приключва за около месец. После съдържанието в двете шишета се смесва. Прибавя се оцетна гъба, с която течността стои още един месец. После се прецежда и се слага 1 лимон.“

Това е в общи линии технологията, но най-големите тънкости лечителят пази за себе си.

 

08:05ч. 23.06.2016г.
М

Не знам какъв оцет става само с 4 ябълки и то разрязани. За 5 литра вода може да стане с 4 килограма смлени ябълки.

Мишо Кирилов
17:43ч. 28.10.2018г.

Оставете коментар: