:

Лют спор: Вредни храни ли са хлябът и баничките?

Лют спор: Вредни храни ли са хлябът и баничките?

Асоциацията на хлебопроизводителите иска незабавно оставката на здравния министър Петър Москов

Хлябът е храна, която е включена в рамките на „данък вредни храни”, алармира тази сутрин пред Нова телевизия Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите. Тя добави, че здравният министър Петър Москов лично е казал това в официално интервю. Асоциацията на хлебопроизводителите обяви, че иска незабавно оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов.

На аргументите, че новият налог ще ограничи българина да консумира вредни храни с много сол, захар, а и ще докара в хазната приходи от 100 и 200 млн. лв., Кукушева контрира - "Гладна кокошка просо сънува". По думите й данъкът няма да донесе приходи, а щял да удари хазната с 60 млн. лв., това го показвал и анализ на Denkstatt България.

Тя се аргументира, че налогът ще предизвика увеличаване на цените на българските стоки, а оттам и до намаляване на конкурентоспособността на производство на храни, поради силно увеличение на легалния паралелен внос на тези стоки - на първо място от Румъния, но и от други страни в ЕС. Конкретно Румъния наскоро намали ДДС върху храни и други стоки и услуги на 9%. "Така че това  ще доведе до драстични разлики в крайните цени на хранителните продукти на двата пазара и стимули за трансграничен арбитраж. А при въвеждането на нов данък, независимо от размера му, поради тези стимули бюджетът ще загуби 60 млн.лв. приходи от ДДС.", категорична е още Кукушева.

Не съм чувала от министър Москов да казва, че хлябът ще е вредна храна, намеси се проф. Донка Байкова. Диетологът обаче уточни, че в баничките имало повече сол, трансмазнини, твърд маргарин, защото се разчитало продуктът да е „вкусен и по-мазен”. Кукушева контрира - " Във Франция кроасанът не е вреден, в България баничката ще е вредна. А защо палмовото масло няма да се облага от новия налог?". Традиционната българска баница няма да бъде облагана, успокои Байкова.

Не вярваме, че с данъка ще се намали консумацията на типа храни с трансмазнини, казаха и Кукушева, и Байкова.

 

10:07ч. 16.10.2015г.
Х

Смятам, че не е коректно да има само данък "вредни" храни. Реципрочно трябва да има и субсидия или стимули за производство на "полезни" храни.

Христо
20:47ч. 16.10.2015г.

Оставете коментар: