Полезни съвети:

Магнолията е подходяща за малкия двор

Магнолията е подходяща за малкия двор

В малкия двор всичко трябва да бъде специално - в него няма място за растения „гиганти“.

Дърветата трябва да бъдат с рехава корона, за да може да използваме мястото под тях за засаждане на други растения. Те не бива да растат прекалено бързо и да стават с големи размери. Трябва да са красиви през всички сезони - през пролетта и лятото с цветовете си, а през есента с багрите на листата, казва управителят на фирма „Градинарите“ Росен Йорданов.

Такова растение е магнолията – “Magnolia soulangeana”, която е хибрид между “Magnolia denudata” и “Magnolia lilliflora”. Има множество разновидности с едри цветове и най-разнообразни окраски – от бледорозово до наситено лилаво.

В пълна зрялост някой сортове достигнат до 8 метра височина. Но за радост цъфтящото дръвче се развива бавно и няма да засенчи двора ви. За правилното отглеждане изисква дренирана почва, която да е с кисела до неутрална реакция. Не е добре за корените през зимата почвата да е студена и прекалено овлажнена.

Къде да я засадим? Растението се развива по-хармонично на завет и южно изложение. Предпочита слънце, но понася и частична сянка. Препоръчват се съвсем леки резитби. Подходящ период за оформяне на короната е след преминаване на цъфтежа.

Магнолията е възможно да бъде отгледана чрез семена, но се изисква засяване през есента или след стратифициране (период, при който семената се оставят на студено, за да се симулира зима 30-60 дни). По-лесно е да се спрете на отгледано растение в контейнер.

22:19ч. 01.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.