200 италианци направиха:

Макет на храм "Света София" от 3 милиона житни кълнове

Макет на храм

В българската столица ще го видим за празника на града - 17 септември, съобщи БНР.

През миналата година организационният комитет на италианския фестивал “La festa del Covo” взе решение софийската базилика “Св. София” да е храмът, на който майсторите от град Озимо ще направят макет.

От 1939 г. жителите на града изработват от житни класове макети с религиозно съдържание.

С течение на времето започват да правят макети на храмове и традицията придобива международно значение. Вече са направени умалени копия на базиликата "Свети Петър" в Рим, „Сантяго де Компостела” в Испания, "Василий Блажени" в Москва, "Сакре кьор" в Париж.

Макетът на храма “Св. София” е с размери 5 на 3 метра и с височина 3,5 метра. Направен е от над 3 милиона житни кълнове, а в изработването му са участвали 200 жители на Озимо.

Благодаря на гражданите на Озимо, че избраха София и и “Св. София” и чрез изкуството популяризират столицата и страната ни, отбелязва кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

По време на шествието в Озимо макетът на „Св. София“ ще премине по улиците на града и до храма с чудотворното изображение на Света Богородица. Служба ще изнесе монсеньор Христо Пройков, епископ на католическата църква в България. 

Макетът на „Света София“ ще пристигне в София за 17 септември.

С кмета на Озимо Симоне Пунялони Фандъкова е подписала меморандум за сътрудничество в сферата на културата, туризма и насърчаване на предприемачеството сред младите хора. В срещите и разговорите са участвали посланик Марин Райков и общинският съветник Малина Едрева като са представили възможностите за инвестиции в София.

Със съдействието на регион Марке в България за пръв път преди години гостува оригиналната картина на Рафаело, припомнят от Столичната община.

 

22:24ч. 08.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.