Марина Цанкова, председател Асоциацията на биволовъдите в България: :

Малките животновъдни ферми имат по-остра нужда от финансова подкрепа от големите

Малките животновъдни ферми имат по-остра нужда от финансова подкрепа от големите

 

Малките и средните животновъдни ферми имат по-остра нужда от финансова подкрепа от  големите. Това каза доц. Марина Цанкова, председател на Асоциацията на биволовъдите в България по повод дебатите около предстоящото разпределяне на извънредна помощ в размер на 11,3 млн. лв. за животновъдите.

„Вярно е, че големите производители правят по-големи разходи, но имат и по-големи печалби. Те са тръгнали нагоре, докато малките сега прохождат, затова се надявахме финансовото подпомагане да бъде насочено към тях. От заповедта на земеделския министър Румен Порожанов обаче се вижда, че то ще е за всички стопанства, защото по думите му млечният сектор е зле“, коментира доц. Цанкова. 

Според нея щом се говори за обвързано подпомагане, нека то да става на базата на произведената продукция от всички животновъди. Сега това не се изисква при някои автохтонни породи овце и кози.

„В нашия сектор Българската Мурра също се смята за автохтонна порода, но ние трябва да представяме документи за произведеното мляко. Нека така да бъде и при овцете и козите. Не звучи справедливо и аргументът, че субсидията за едрия рогат добитък надвишава в пъти тази за овцете и козите. Министър Порожанов отбеляза, че тя е 13:1 и дори 20:1 в полза на едрия рогат добитък. Но реално и нуждите от фураж за една крава и за една овца не могат да се сравняват“, посочи доц. Марина Цанкова и изрази надежда, че на предстоящия Консултативен съвет по животновъдство тази позиция ще срещне разбиране.

Браншът очаква решение и за помощта в режим „de minimis“. Хората се надяват да я получена сега, а не през зимата, защото в този период се купуват необходимите фуражи, а и цените очевидно ще вървят нагоре. „Убедена съм, че заради пороите и градушките фуражното зърно ще поскъпва“, прогнозира председателят на асоциацията.

По данни на зърнопроизводителите градушката тази година е унищожила около 1 млн. декара зърнени насаждения в Северна България.  Засегнати са основно източната част на Плевенско, западната на област Русе и почти цяла Ловешка област. Загубите са от 10-15% до 100% на места. Това няма как да не се отрази на цените. 

 

21:52ч. 26.07.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.