:

Малките производителите на вино да търсят обединение и сдружаване

Малките производителите на вино да търсят обединение и сдружаване

Големите проблеми са при собствениците на реституирани в реални граници стари лозя. Само 0,3% от малките винопроизводители са обединени в 14 организации.

Производителите трябва да търсят обединение и сдружаване и да отговорят на търсенията относно сорт и качество на преработвателите, за да постигнат по-добра цена.

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти, след като взе участие в ритуал по зарязване на лозята в село Огняново, област Пазарджик, предаде Радио „Фокус” – Пазарджик.

По думите ѝ, производството на грозде може да се раздели на две:

„Първото е много на брой дребни производители, които произвеждат върху лозови насаждения, възстановени в реални граници след 1990 г. При тях положението е най-тежко, защото лозята са стари, със стара сортова структура, дребни, неорганизирани като обединение и цената е най-ниска.

Вторият тип производители на грозде са тези, които направиха нови лозови насаждения, включително и такива, които имат изби. Там въпросите са по-различни, тъй като обикновено това са насаждения създадени във връзка с бизнес плана на съответната изба – какво да произвежда, на какви пазари е планирало да влезе. Големият проблем са за първата категория производители.”

Министърът допълни, че държавата не може да гарантира минимална цена не само за гроздето, а и за всички други продукти, като пчеларските.

„Това, което трябва да се търси и използва при производителите е обединение и сдружаване. Включително и да отговорят на търсенията относно сорт и качество на производителите, които произвеждат съответното вино, което се продава. Само така могат да постигнат по-добра цена и по този начин скъсяват веригата на доставка.”

Още данни:

- В България само 0.3% от малки производители на вино са обединени в14 признати организации.

- 262 са големите изби, които оперират в момента у нас.

- Лозовите насаждения са 66 600 хектара.

 

22:27ч. 14.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.