:

Малките стопани имат още 2 седмици да кандидатстват за повече пари

Малките стопани имат още 2 седмици да кандидатстват за повече пари

До 15 октомври 2015 г. ДФ „Земеделие” ще приема заявления по Схемата за дребни земеделски стопани. Това е нова програма, насочена специално към малките фермери.

Подпомагането по нея ще бъде между 500 и 1250 евро годишно и ще се формира индивидуално за всеки кандидат.

По данни на фонд „Земеделие” кандидатите, които биха могли да заявят участие по схемата, са над 21 000. Внимание - участието в нея замества всички други плащания по схемите за директни плащания.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев обаче обясни пред в. „24 часа”, че малките фермери може да спечелят от включването в новата програма. Ако лицето обработва 10 дка земя, при сегашното подпомагане по директните плащания на площ ще получи максимум 450 лв., като в тази сума влизат и бонусите за стопанства под 300 дка, както и т. нар. зелени плащания. Но ако земеделецът се включи в схемата за дребни стопани, ще вземе най-малко 500 евро на година, тоест поне два пъти повече. (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018821)

Включването в новата схема за периода 2014-2020 г. може да стане само през тази година.

Малките фермери, които получават субсидии и по други механизми (за животновъдство), трябва да си направят внимателно сметката. Ако се включат в схемата за дребни стопани, те ще загубят право да получават другите форми на подпомагане по директните плащания. Затова трябва да преценят кой вариант им е по-изгоден.

За улеснение преди 2 седмици фонд «Земеделие» започна изпращането на уведомителни писма до въпросните 21 000 потенциални кандидати. В писмата са посочени приблизителните суми, които всеки може да получи по новата схема.

Важно условие е малкият фермер да е подал заявление за преки плащания по общия ред (срокът беше до 9 юни), както и да е регистриран като земеделски производител.

12:50ч. 02.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.