Полезно:

Маната дебне, не отлагайте пръскането на лозите

Маната дебне, не отлагайте  пръскането на лозите

 Заедно с дъждовете плъзват болестите и вредителите в градината, затова сега най-важната задача е да опазим растения здрави и жизнени. Това важи и за лозето, където работата не търпи отлагане.

Сред опасностите при лозите е развитието на на мана. Обикновено маната се развива от началото на май и най-често напада листата и гроздовете, като причинява намаляване на реколтата. Повредените лози страдат и са по-предразположени към измръзване през зимата. Влошават се и вкусовите качества на виното, произведено от заразено грозде. Затова борбата срещу нея трябва да започне навреме.

При нестабилни метеорологични условия като сегашните, които се характеризират с чести валежи и резки температурни промени, е добре да се използва системен фунгицид. Той навлиза в растението и достига до всяка клетка.

Смята се, че един от най-добрите препарати в тази група е „Ридомил голд“, който стопира развитието на маната до 4 дни след възникване на заразата. Поемането му от лозата става в рамките на около 30 минути, затова е най-подходящ за приложение в периода на буйно нарастване на лозите – малко преди цъфтеж и когато гроздето е достигнало големината на „грахово зърно“.

С „Риомил голд“ обаче може да се пръска не повече от 2 пъти на сезон, а освен това предпазва лозите само от обикновената мана.

Докато „Куадрис“ осигурява защита и срещу брашнеста мана и сиво гниене. Дозата за препарата е1,5 капачки или 7,5 млл в 10 литра вода. Прибавя се прилепител и 2 капачки „Би 58“ срещу вредители. С тази смес лозите се третират 3-4 пъти през 10 дни. Така решаваме проблема с болестите за целия сезон. Препаратът ускорява и фотосинтезата.

Важен съвет е добавянето на прилепител в разтвора, защото препаратите се отмиват лесно, ако завали веднага след пръскането.

 

06:26ч. 27.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.