Проект:

Мандрите ще правят или само чисти млечни продукти, или само имитиращи

Мандрите ще правят или само чисти млечни продукти, или само имитиращи

Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

Такава промяна в Наредба № 1 от 2016 г. за хигиената на храните предлага Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Изискванията обаче ще се прилагат само за продукти, произведени на територията на Република България, според проекта.

Това ще постави българските преработватели и производители в неравностойно положение спрямо внасяните от ЕС продукти, коментираха пред AgroLife преработватели. От текста излиза, че няма пречка да се купуват имитиращи продукти от страни извън България и да се преопаковат, а това ще стимулира вноса.

 

По данни на МЗХ, публикувани тези дни, през 2015 година в българските мандри са постъпили 516 милиона литра мляко за преработка, като 94% е краве, 3,6% – овче, 1,5% – козе и 0,6% – биволско. Увеличение спрямо 2014 година се отчита при преработеното количество краве мляко с 2,7%, при козето – с 1,4%, при биволското – със 7,8%. Преработеното овче мляко намалява с 25,1%, като според експертите на МЗХ намалението се дължи до голяма степен на възникването, разпространението и последвалите мерки за ограничаване на заболяването син език по овцете.

В производството на млечни продукти са вложени допълнително 18 966 хиляди литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 12 318 тона концентрирано мляко, 2 924 тона мляко и сметана на прах и 6066 тона млечен концентрат, който представлява вид концентрирано мляко с по-високо водно съдържание от това на стандартното концентрирано мляко.

 

 

08:15ч. 29.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.