Стъпка към по-добри цени:

Мановият мед от Странджа ще бъде географски защитен

Мановият мед от Странджа ще бъде географски защитен

 

Пчеларите от Странджанския край са изготвили спецификация за регистрацията на странджанския манов мед като защитено географско указание. Документът вече е внесен в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), съобщи пред радио „Фокус“ Бургас Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед”.

”Работихме дълги години. Всички доказателства за етапите на производството са факт. Всички пчелари на територията на общините Созопол, Царево, Малко Търново, Приморско и части от Средец ще имат в бъдеще възможност да произвеждат този продукт и да го продават като защитено географско указание или като защитено наименования за произход”, категоричен бе Тодоров. Такава регистрация позволява и постигането на по-добри цени на вътрешния и на външни пазари, тъй като географското наименование е гаранция за произход, поясниха експерти от МЗХ пред AgroLife.

И в момента странджанският манов мед е един от най-скъпите не само в България, но и в другите европейски страни. ”Тази година реализирахме една част от меда на цени на едро от 8,50 лв.”, посочи Тодоров. На дребно цените са 15-16 лв. за килограм манов мед. ”По принцип цените в Европа тръгнаха надолу. И цената на мановия мед падна с 50 ст.”, уточни той.

“Имаме уверението на Министерството на земеделието и храните, от Дирекция “Директни плащания и схема за качество”, че в рамките на 30-40 дни наредбата, касаеща географските указания, ще бъде одобрена и публикувана в „Държавен вестник“, добави още Тодоров. Очаква се с нея да бъде улеснена процедурата за регистрация на защитените географски означения.

Тодоров заяви още, че пчеларите в Странджанския край се надяват на добра реколта тази година, тъй като пчелните семейства са зимували много добре. “По наша преценка пролетта в Странджа изпреварва с 30 дни т.е. пчелните семейства се развиват много добре. Овошките са цъфнали, пчелите събират прашец. Надяваме се на добра реколта, тъй като има условия за това“, посочи той.

Тодоров припомни, че миналата година е била една от най-трудните за бранша в последните 40-50 години. “Имахме много висока смъртност от 60 до 80%, а някои пчелини имаха смъртност до 100%. Това бедствие по пчелите започна от Сверен България, мина през Централна България и през последните две години се настани в Странджа, но всичко отмина и учените трябва да кажат коя е точно причината”, каза Тодоров.

 

12:45ч. 04.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.