На цигарения пазар:

“Марлборо” надиграва „Виктори“ с цените

“Марлборо” надиграва „Виктори“ с цените

Мултинационалната компания „Филип Морис“ надцаква българската „Булгартабак“ с цените на цигарите на родния пазар. Така се стигна до ситуация, в която световният бранд „Марлборо“ се оказва по-евтин от местният „Виктори“.

Непосредствено преди Коледа „Булгартабак“, която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, обяви нова цена на масовите цигари „Виктори“. Опаковките от 88 мм с този бранд поскъпнаха от 4,70 лв. за кутия на 4,90 лева. По-скъпите цигари вече се предлагат на нашия пазар. Поскъпнаха и други популярни български марки като „Средец“ и „Ева“, също собственост на „Булгартабак“.

В отговор, близо месец по-късно, „Филип Морис“ пуска на нашия пазар по-евтини разновидности на „Марлборо“. В регистъра на тютюневите изделия, воден от министерството на финансите, на 19 януареи е вписана цена от 4,80 лв. за кутия „Марлборо Тъч“ от 85 мм. Не е заявена промяна за „Марлборо Голд“ и „Марлоборо Силвър“, които струват 5,20 лв.

Така пророкуванията на експерти, че повишаването на акциза от 1 януари ще оскъпи луксозните вносни марки с 80 ст. за кутия, а българските с 20 ст., се оказаха грешни.

Това е ценова война, казаха същите експерти пред AgroLife. В потвърждение „Филип Морис“ е обявила нова цена и на друг популярен бранд - „L&M“, която е по-ниска от тази на „Булгартабак“ – 4,60 лв. В играта е влязла и „Джапан Тобако“, която също е обявила, че ще продава своите марки „LD“ и „Уинстън“ по-евтино от „Булгартабак“ - за 4,70 лв.

Не се оправдават и прогнозите за поскъпване на луксозните марки. Например цената на „Парламент“ се вдига „само“ с 50 ст., вместо с прогнозираните 80 ст., като кутията вече ще струва 6,50 лева, става ясно от регистъра на финансовото министерство.

 

09:00ч. 24.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.