Полезно:

Марулите не са претенциозни към предшественика

Марулите не са претенциозни към предшественика

 

За да имате марули рано напролет, трябва да подготвите лехите с разсад сега. Марулите не са претенциозни към предшественика. Но е добре първо да наторите мястото с прегорял оборски тор. Прекопайте и засадете растенията на педя едно от друго, като преди това откъснете листата наполовина, без да засягате сърцевината.

След това завийте с найлон, тъй като в момента времето е изключително променливо - ту грее слънце, ту е студено, което задържа развитието на разсада, съветва производителят Митко Даскалов, който има оранжерии със зеленчуци край Пловдив и Айтос.

Когато стръкчетата се прихванат, може да ги откриете, докато почнат големите слани и студовете.

Може да поръсите лехата с дървесни трици, които да обират излишната влага, за да не се развиват болести, съветва Митко Даскалов. През зимата отваряйте периодично тунела от двете страни. Целта е парникът да се проветрява, което е от решаващо значение за здравето на растенията.

Марулите трябва да се наблюдават – ако забележите, че пожълтяват, става дума за т.нар. салатно гниене, което се причинява от различни гъбички. Нападнатите растения трябва да се изкоренят и хвърлят незабавно, но не в компоста.

20:18ч. 05.10.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.