Заради студа и пестицидите :

Масова гибел на пчелите

Масова гибел на пчелите

 

2017 година ще бъде изключително трудно за българските пчелари. В някои части на България между 30 и 50% от пчелните семейства са загинали, но някъде загубите достигат 100%. Един от най-засегнатите райони е Гоцеделчевско. Много мъртви пчели има и в района на Добрич, Балчик, Батак и Силистра, съобщи за AgroLive.bg Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз.Точният размер на загубите обаче ще се установи в края на март и началото на април, тъй като зимата все още не е приключила.

Една от причините за масовия мор е суровата зима с продължителни ниски минусови температури и невъзможността повече от два месеца пчелите да бъдат подхранени.

„Всъщност пчелите умират не от студ, а от глад, защото, за да поддържат необходимата температура в кошерите, изразходват повече енергия, а оттук и хранителните си запаси, обясни Михаил Михайлов. При минус 7 градуса те удвояват храненето си, а при минус 14 – то се утроява. Така за кратко време свършиха храната си“.

Допълнително влияе и използването на опасни неоникотиноидни пестициди върху посевите с царевица и слънчоглед. Един от тези пестициди се прилага в ЕС само при изключителна инвазия на вредители, обясни Михайлов. В България обаче е разрешена употребата му и през 2016 г. са третирани големи площи със слънчоглед и царевица. Освен че тровят пчелите, въпросните препарати се натрупват в семената, а оттам попадат в храната ни. Установено е, че два от тях са канцерогенни и за хората.

В Гоцеделчевско негативно влияние оказало и третирането срещу нудуларен дерматид с „Цитрол“. Като се допълни и влиянието на тежката зима, последиците в региона са фатални.

Според Николай Куменов, председател на Федерацията на българските пчелари, много стопани вероятно ще загубят поминъка си. За възстановяване на загубите пчеларите ще настояват за подпомагане от държавата по схемата „де минимис“, но по нея ще получат средства само регистрираните земеделски производители, а не всички, които се занимават с пчеларство, обясни Куменов. В настоящата ситуация възстановяването на пчелните семейства може да трае 2-3 години в зависимост от възможностите на фермерите.

Според Михаил Михайлов от години предупрежденията на бранша са като глас в пустиня. У нас контролът трябва да се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните, но той не се извършва и нещо повече – лобистки кръгове упражняват натиск върху агенция, която разрешава използването на опасни препарати от зърнопроизводителите, твърдят от бранша.

 

21:14ч. 22.02.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.