Стабилно рамо:

Мая Манолова прегръща казаните за ракия

Мая Манолова прегръща казаните за ракия

Националният омбудсман обжалва пред Конституционния съд решението на парламента за акцизите.

Общественият защитник влиза в битка за защита на малките казани за ракия. Това стана ясно на отчетна пресконференция на обществения защитник Мая Манолова.

Мая Манолова дава Закона за акцизите и данъчните складове на Конституционен съд. Според нея нарушават се правата на стопанската инициатива и други важни законодателни членове.

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове се въвеждат ограничения казаните за ракия да са с работно време само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември. Обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. В противен случай обектите се водят като складове.

1622 жалби за 2 месеца постъпили в институцията на Омбудсмана. Това е близо двойно увеличение спрямо същия период на миналата година, когато до омбудсмана са подадени 1006 жалби.

Според Манолова това се дължи или на повишено доверие, или се увеличават нарушенията на администрацията. За този период тя е провела 7 приемни дни в София и се е срещнала със 129 души лично.

Провела е 4 изнесени приемни в страната - Сливен, Бургас, Видин и Габрово. Посетила е 11 населени места извън София като в Пловдив и Пазарджик е ходила два пъти заради сложността на казусите, с които е била ангажирани.

Мая Манолова планира десанти - експерти на институцията ще идат до всяко населено място. Манолова е подготвила 74 препоръки до министри и кметове за тези 2 месеца.

Мая Манолова призна, че още с първите си действия като обществен защитник си навлякла врагове.

14:54ч. 21.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.