:

Медът може да влезе в училищата

Медът може да влезе в училищата

Българските пчелари може да получат подкрепа от държавата, ако медът бъде включен в земеделските продукти, които ще бъдат доставяни в училищата. „Това е част от възпитанието на младото поколение как да се храни здравословно”, обяви земеделският министър Десислава Танева на конференция в Брюксел под надслов „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред”.

Страната ни е на осмо място в Европейския съюз по производство на пчелен мед. „В България  това е секторът,  в който биологичното производство е с най-голям относителен дял - 20 %“, отбеляза Танева.

За включването на меда в менюто на учениците се говори от няколко месеца. В момента действат схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко”. Целта е най-младите (в детски градини и ученици до четвърти клас) да бъдат възпитани да се хранят здравословно.

Програмата „Училищен плод” действа шеста година поред. Заявления се подаваха до 23 септември. През учебната 2015/16 г. пресни плодове и зеленчуци ще получават 457 000 ученици в 3450 учебни заведения. Бюджетът на схемата е 14 млн. лв. В здравословното меню са включени ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, череши, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови.

Програмата „Училищно мляко” бе рестартирана тази есен след няколко години пауза. В нея се включват мляко, сирене и кашкавал.

България предлага в новия програмен период пчелите да бъдат включени в обхвата на озеленяването, каза още Десислава Танева. Тя допълни, че страната ни е за въвеждане на европейски регистър на пчелните семейства. По думите й базата данни би подкрепила сектор „Пчеларство“,  като се създадат условия за прозрачност и сигурност.

Конференцията „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред” е част от поредица събития, посветени на Европейската седмица на пчелите и опрашването, която се провежда за четвърта поредна година.  Организатор на тазгодишното издание е българският евродепутат Мария Габриел в качеството й на председател на работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”.

В рамките на събитието в Брюксел участие взеха 12 български производители на мед, като щандът предизвика огромен интерес.

22:17ч. 30.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.