Времето през април:

Температурите между 3 и 30 градуса, валежите в нормата, опасност от слани през целия април

Температурите между 3 и 30 градуса, валежите в нормата, опасност от слани през целия април

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, тази краткосрочна прогноза е и най-сигурна.

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 25 и 30 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Според него се очаква през април средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и по високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 5 до 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, а в планинските райони - между 60 и 100 л/кв.м.

Синоптиците обещават лято до края на седмицата

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността към 3-5 април, когато на места ще превали и прегърми.

В края на десетдневието динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. Облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи, в отделни райони - и интензивни. Температурите ще се понижат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните за месеца. През повечето дни облачността ще е значителна и ще има валежи, на места - значителни. Най-голяма вероятност за превалявания има около 12, 15 и 17 април.

Слънце и дъжд за Великден

През третото десетдневие ще се запази тенденцията за динамично време, с условия за чести превалявания. Съществена промяна на температурите не се очаква. Климатичната справка на НИМХ-БАН определя април като типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително.

Броят на слънчевите дни се увеличава

Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат обаче и летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на април зачестяват гръмотевичните бури.

Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, а залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути.

Повече за времето на sinoptik.bg

18:49ч. 30.03.2016г.
П

Редовно следя земеделския лунен календар! Дали е възможно информацията за следваща седмица да публикувате в края на предходната, че да съм на ясно какво ми предстои да засаждам в градината?

Пепа Цветкова
07:16ч. 18.04.2016г.

Оставете коментар: