Нов бизнес:

Между 40 и 50 хил.лв. е инвестицията във ферма за отглеждане на гъба шийтаке

Между 40 и 50 хил.лв. е инвестицията във ферма за отглеждане на гъба шийтаке

 

Между 40 и 50 хил.лв.е инвестицията във ферма за отглеждане на гъбата шийтаке. Разходите са значителни, но въпреки това интересът към този бизнес расте. Вече има ферми в Карловско, Благоевградско, Габровско, Велико Търново и др. Проблемът е, че гъбата не е обект на европейско финансиране и хората трябва да осигурят сами нужните средства.  Вътрешният пазар също не е достатъчно развит. Цената на гъбата е висока – около 25 лв. за кг, заради което се продава трудно. Всъщност гъбата е много лека и за едно готвене са достатъчни 200-300 г.

В производството се използва традиционна японска технология, при която дъбови трупи се заразяват с мицел. На едно дървено трупче се правят по 50-60 дупки. То дава плодове около 5 години, но е добре всяка година стопанството да се допълва с нова дървесина и с нов мицел.

Гъбата се бере, когато шапката й не е напълно отворена. Така запазва по-дълго влагата си и своите качества.

Хийтаке може да се отглежда и по метода за култивирани печурки, но не е толкова вкусна и витаминозна. На вътрешния пазар се предлага изсушена или в свежо състояние.

Гъбата шийтаке е взела името си от „ший” – кестен и „таке” – дърво, означаващо „гъба, която расте върху кестен”. В действителност тя се развива добре и върху клен, габър и дъб. В Азия се отглежда за ядене и лечебни цели, защото съдържа много витамини и минерали, сред които витамините В12, А, Е и D, за който се знае, че се набавя само от слънцето. Смята се също, че забавя растежа на раковите клетки.

Много подходяща е за вегани и вегетарианци, защото сдържа много протеини.

В момента 10 фирми отглеждат шийтаке по франчайзингови договори с ферма в гр. Баня, Карловско, като очакванията са да бъде достигнат добив от няколко тона седмично в края на 2017 г.

 

 

 

 

 

07:16ч. 06.11.2017г.
Още от категория "Новини"

Вие може да оставите първия коментар.