:

Меморандум ще гарантира качеството на храната в хотели и ресторанти

Меморандум ще гарантира качеството на храната в хотели и ресторанти

Всеки туристически обект, в който се предлагат качествени български храни, произведени по държавен стандарт, ще има специален стикер.

Министрите на земеделието и храните Десислава Танева и на туризма Николина Ангелкова присъстваха при подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни.

Меморандумът е подписан от следните браншови организации:

- Асоциация на месопреработвателите в България,

- Асоциация на млекопреработвателите в България,

- Национална Асоциация на млекопреработвателите, 

- Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България,

- Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите,

- Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България,

- Сдружение  „Традиционни сурово-пушени месни продукти“,

- Продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо и

- Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Той ще гарантира  в хотелите и прилежащите им заведения за хранене и развлечения да бъдат използвани и предлагани храни, произведени при спазване на изискванията на нормативите и стандартите.

Целта на Меморандума е да повиши качеството и репутацията на хотелиерските и ресторантьорски услуги, посредством създаване на допълнителни гаранции за автентичност и качество на предлаганите храни и напитки, като част от предоставяните услуги.

Новият закон за храните ще въведе нов етикет за хотелите и заведенията, които предлагат качествени храни по Български държавен стандарт. Всеки туристически обект, в който се предлагат качествени български храни, произведени по държавен стандарт, ще има такъв стикер.

До края на годината министерство на туризма ще представи системата от правила, по която ще се дава този етикет. Етикетът ще дава възможност на бизнеса да се състезава на световно ниво и да получава и световно признати награди.

В инициативата се включиха следните заведения за хранене и места за настаняване: сладкарници „Неделя“; „Клуб 35“; Пицарии „XXL“; „Клуб Куба Либре“; „Raffy - Bar & Gelato“; „Тропс къщи“, „Оливс“, „Ямас“; ресторанти „Добро“; ресторанти „Кривото“; ресторанти „Бодега“; ресторанти „Ветрило“; хотел „Цветята“; хотелски комплекс "Жасмин"-София; спа хотел „РИЧ“-Велинград; хотел „Даунтаун“-София.

Те упълномощиха председателят на БХРА Благой Рагин да подпише документа, като очакванията на асоциацията са още хотели и ресторанти да се включат в близко бъдеще.

 

21:26ч. 26.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.