Богоугодно:

МЗХ дари специализирана техника на манастира в Атон

МЗХ дари специализирана техника на манастира в Атон

Министерство на земеделието и храните чрез Югозападното държавно горско предприятие предостави безвъзмездно специализирана техника за поддържане на пътната мрежа на стойност 173 640 лева в имотите на Зографската света обител в Атон.

„Дарението е в изпълнение на Решение на Министерски съвет и ще съдейства за подобряване състоянието на пътищата водещи до манастирската обител, както и тези в околностите на манастира, който притежава над 16 хил. дка земя. Наличието на тази нова техника ще разшири възможностите на манастира да управлява пълноценно имотите, които притежава”.

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, който присъства на връчването на дарението в Атон.

Съоръжението е грейдер, чието основно предназначение е за поддържане на пътища, но може да се използва и за противопожарни цели, което е от особено значение в район, в който често възникват горски пожари, поясни заместник-министърът.

Той подчерта, че Решението на МС е взето предвид значимостта на Светата обител като единствен български православен манастир в монашеската република Света гора на полуостров Атон.

Заместник-министърът припомни, че това дарение е второто, което министерството на земеделието и храните прави чрез своите структури, като през май миналата година вече беше предоставен за нуждите на манастирската обител високопроходим специализиран автомобил за гасене на пожари в горски територии.

Техниката е осигурена със средства от приходите от собствена стопанска дейност, уточни директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който също присъства на церемонията по предоставянето на дарението.

23:58ч. 14.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.