Реакция:

МЗХ отрича риск за 2,3 млрд. евро по селската програма (ПРСР)

МЗХ отрича риск за 2,3 млрд. евро по селската програма (ПРСР)

Земеделското министерство реагира като ужилено и отрече изнесеното в медийна публикация, според която "системни грешки поставят под риск 2.3 млрд. евро по Програмата за селските райони (ПРСР)“.

Статията беше публикувана в Медиапул, като сайта се позовава на "източници". В нея се твърди, Европейската сметна палата е открила нередности в 15 проекта по ПРСР, за които не са били наложени финансови корекции от българските власти, въпреки нередности в тях.

"Така представената информация е крайно подвеждаща и невярна. Няма получен документ от Европейската комисия, в който да се твърди, че всички средства по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 са под риск. Към този момент няма индикации за поставяне под съмнение на системите за контрол и риск пред ПРСР 2014-2020 г.", заяви пресцентъра на МЗХ.

"Извършваните одити от органите на Европейската комисия и Европейската Сметна палата по ПРСР 2007-2013 г. протичат по съответните процедури, които са дефинирани от одитните стандарти.

Относно финансирането на проекти на стадиони, къщи за гости и ВЕИ, България още през миналата година информира ЕК, че няма да финансира такива проекти по начина, по които те са били допустими през стария програмен период. Ръководствата на МЗХ и ДФЗ не веднъж са заявявали, че тези проекти ще бъдат финансирани и допустими при нови условия, които ще бъдат обсъдени на Тематичните работни групи по ПРСР", допълват от агроведомството.

09:08ч. 20.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.