:

Мигрантите подплашиха дивеча в Странджа  

Мигрантите подплашиха дивеча в Странджа   

 

На 3 октомври бе открит сезонът за групов отстрел на диви свине. Ловците трябва да внимават какво се крие в шумата.

Специални инструктажи на ръководителите на ловните дружинки правят от Ловно-рибарско дружество „Лебед” в района на Странджа - заради нелегално преминаващите през границата ни с Турция мигранти.

„Много е опасно в момента, защото листата на широколистните дървета не са опадали и видимостта е много малка”, коментира за в. "Бургас днес и утре" ръководителят на дружеството Невен Каравасилев.

Най-рискови били зоните около селата Ново Паничарево, Бяла вода, Евренозово, Индже войвода, Габър, Зидарово, Вършило и Крушевец.

Миналият ловен сезон ловци се натъквали на особено големи групи мигранти - над 30 души, в землищата на Евренозово и Индже войвода. Намирали са и мъртъв бежанец в района на Босна.

Освен на хора, много често ловджиите се натъквали на дрехи, опаковки, остатъци от храна - все доказателства, че на скоро там е имало група от хора. Намирани са дори цели куфари, явно изоставени по време на преходите.

Според ловците все по-навътре от граничната бразда се намират подобни неща, поне на 30 км отдалечени от границата.

„Когато ловецът стреля, не знае дали в храста има дивеч или хора. Могат да се случат нелепи инциденти, без никой да ги желае - притеснява се Каравасилев. - А и дивечът вече е толкова наплашен от непрекъснатото сноване на някакви хора из гората, та и той трудно се открива."

 

Още за правилата по време на лов

Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча този вид лов се открива първата събота на октомври и продължава до втората неделя на месец януари.

Груповото ловуване се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Изпълнителна агенция по горите напомня, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци.

При използване на гладкоцевно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм.

Разрешена е употребата само на боеприпаси тип „куршум”.

Задължителен е инструктажът преди лов. Ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов.

На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч.

Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

От 8 август до момента са простреляни двама ловци.

Проверките на служители на Изпълнителна агенция по горите с представители на МВР продължават.

 

18:11ч. 03.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.