:

Микроби в почвата създават имунитет на насажденията

Микроби в почвата създават имунитет на насажденията

Отглеждането на насаждения по цял свят е съпътствано от непрекъсната борба с различни врагове например патогени или паразити.

Пестицидите, които се разработват, за да защитават растенията, оказва се, не винаги са достатъчно ефикасно решение. Поради това и значителна част от продукцията, съответно от хранителните ни запаси, се съсипва, което налага търсене на алтернативни начини за справяне с проблема.

Но един от тях вече дебне под краката ни – почвата. Микроорганизмите в нея могат да защитят растенията подобно на начина, по който имунната система действа при човека.

Така наречените “потискащи почви” са познати на учените от десетилетия, но знанията за това как точно се борят с патогените са били оскъдни. Днес обаче вече има сериозен напредък в изследването им.

“Ние нямаме твърди доказателства какво е това и какво прави”, казва Марк Мазола, експерт по растителни патогени в департамента по земеделие. Той открива интригуващи паралели между имунитета на почвата и нашата имунна система. Учените разделят имунитета при човека на два вида: създаващ универсална защита срещу нападатели и атакуващ специфични врагове.

Почвените микроорганизми разчитат на подобна стратегия.

Когато са в почвата, определени микроби използват толкова много хранителни вещества, че е трудно за болестите по растенията или за другите патогени да се задържат. При загряване на почвата пък, това убива нейните естествени микроби и патогените започват да се увеличават, използват хранителните вещества в нея и в крайна сметка атакуват растенията.

Учените са открили, че бактерията Pseudomonas, например, може да защити пшеницата от заболявания. Извадена от засегнати корени на болни растения, където се храни с изтичащите хранителни вещества, бактерията произвежда смес, която е токсична за патогените.

Подобни „биооръжия”, вече се появяват и на пазара. Могат да бъдат закупени например спори на гъбата Trichoderma, която предпазва от питиум и загниване на корените.

Растенията обаче всъщност не са пасивни ползватели на почвената имунна система, а я контролират. Скорошни експерименти показали, че когато патогените атакуват растение, то отговаря, отделяйки химикали в почвата, които привличат различни видове микроби.

Докато тези микроби се събират около растението, оставят вещества, които убиват патогените. “Това е триъгълник, който е много по-сложен, отколкото сме подозирали”, твърди д-р Мазола.

В един от опитите си изследователят и колегите му добавили към почва в ябълкова овощна градина смесени люспи от синап и семена от рапица. Те открили, че това подпомага растежа на някои почвени микроби, като те защитават ябълковите дървета от гъби и червеи, причиняващи различни болести.

Друг експеримент пък показал, че различни видове пшеница и ябълки привличат определени комбинации от микроби към своите корени. Така те изпращат своеобразен сигнал, за да доведат потенциално най-добрите защитници на своя страна.

08:03ч. 03.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.