Германска иновация:

Микроорганизми почистват животновъдни ферми

Микроорганизми почистват животновъдни ферми

AgroLife  запозна читателите си с действието на препарата „Микроведа фарминг“, който съдържа няколко вида полезни бактерии и служи за предпазване на овошките от измръзване. Това обаче е само едно от приложенията му, твърди вносителят на продукта Димитър Боршуков.

„Микроведа фарминк“  дава резултати и в животновъдството за дезинфекция на кравеферми, свинеферми и птицеферми. „Добрите“ бактерии, които се съдържат в него, започват битка с вредните, и в резултат подобряват цялостната среда. „Хората смятат, че тези помещения няма как да миришат добре, но това не е така. Когато сламата и торта се обработят, въздухът във фермата се променя, защото се спират гнилостните процеси. Млечната киселина завзема пространството на патогените. Заболеваемостта пада в пъти, компостирането може да започне още на място и да се ускори. Практиката ни показва, че в един краварник  трябва да се пръска с работен разтвор от 2 до 3 пъти в седмицата, за да се получи траен ефект, казва Боршуков.

„Микроведа фарминг“ подобрява също структурата на почвите и повишава действието на органичните торове, тъй като съдържащите се микроорганизми ускоряват разграждането на органичните материали. Повишава се и способността на растенията да фотосинтезират. Може да го използвате при отглеждане на зеленчукови култури – домати, краставици и други, което ще засили „имунитета“ им срещу бактериални и вирусни заболявания.

Разтваря се в концентрация 1 към 100, а за разсади 1 към 400. Към този разтвор може да добавим мътеница или прясно мляко, които помагат да се образуват колонии от полезни бактерии. Слага се и захар за прилепител и храна на бактериите. Пръска се вечер или сутрин. Целта е да няма слънце, за да не бъде убита голяма част от популацията от ултравиолетовите лъчи. Суроватката също върши добра работа за смесване с препарата.

В овощарството добивите се повишават, както и устойчивостта на овошките на болести и вредители. „Благодарение на препарата може да се справите с огнения пригор по крушата.  Знаете, че у нас круши родно производство почти не се продават заради тази болест. И този препарат може да помогне на стопаните да опазят насажденията си. Много ефикасен е и за лозите“, допълва вносителят. 

08:13ч. 18.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.