:

Пламен Димитров, КНСБ: Ще искаме минимална заплата по браншове

Пламен Димитров, КНСБ: Ще искаме минимална заплата по браншове

Да бъдат приети внесените промени в Кодекса на труда за начина, по който се формира цената на труда в България.

КНСБ очаква от новия социален министър Зорница Русинова решение за нов механизъм за определяне на минималната работна заплата, стана ясно от коментар на президента на КНСБ Пламен Димитров по БНТ.

Във фокуса на работата на Русинова трябва да бъде намирането на нов механизъм за определяне на минималната работна заплата, за да може договарянето на минималните доходи да има смисъл и те да се превърнат в минимални работни заплати, посочи Димитров. Става въпрос за фиксиране на минимално стартово заплащане по браншове, поясни той.

Димитров изрази надежда, че до края на юни работната група, която дискутира въпроса, ще приключи работата си и темата ще влезе в бюджетната процедура за 2017 г. от есента. 

Той напомни, че синдикатът ще иска от министъра на труда и въвеждането на нов репер - договаряне на минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността си. Това е предложение на КНСБ, лансирано преди месеци.

Президентът на КНСБ изрази надежда да бъдат приети внесените в Тристранния съвет от КНСБ промени в Кодекса на труда за начина, по който се формира цената на труда в България.

Има неизгладени проблеми и относно защитата на работниците при несъстоятелност на предприятие, които също следва да се прецизират, посочи той. КНСБ ще настоява пред Русинова и за регламентиране на правото на колективно договаряне, за да се гарантира сигурност на работниците.

Другата задача пред новия министър е да продължи пенсионната реформа, каза Пламен Димитров. Той препоръча на Русинова и в бъдеще да запази сериозния компромис в тази област, който беше намерен. Продължаването на реформата в тази област е свързано с медицинската експертиза, с втория стълб на пенсионно осигуряване, който през втората половина на настоящата година също ще бъде подложен на стрес тестове.

11:07ч. 21.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.