:

Минималният осигурителен праг за тютюнопроизводителите няма да се увеличава през 2016 г.

Минималният осигурителен праг за тютюнопроизводителите няма да се увеличава през 2016 г.

"Единствено на тютюнопроизводителите и работещите в тютюневите фабрики няма да бъдат увеличавани осигурителните прагове през 2016 г.", съобщи социалният министър Ивайло Калфин. За всички останали браншове, в които синдикати и работодатели не са договорили размера им, ще се повишат административно минималните осигурителни доходи със 7,5%. Мотивът е, че в тютюнопроизводството има спад на печалбите и заплатите.

Както AgroLife вече писа земеделските производители ще се осигуряват върху минимум 330 лева месечно през 2016 г. В момента минималният осигурителен доход за тях е 300 лева на месец. Ръстът е заложен в проекта за бюджет на Националния осигурителен институт (НОИ). За да влезе в сила, бюджетът на НОИ трябва да бъде одобрен от Народното събрание.

Сумата е значително под нивото на минималната работна заплата, която в момента е 380 лв., след като беше увеличавана на два пъти през тази година с по 20 лева – от 1 януари и от 1 юли.

Очакванията са от 2016 г. минималната заплата да нарасне на 420 лв., както е записано в тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство. Какво ще е решението на правителството за нейния размер обаче ще стане ясно от проекта за държавния бюджет за 2016, който все още не е публикуван за обсъждане.

Числата показват, че ръстът на минималния осигурителен праг за земеделските стопани изостава от останалите браншове.

Една от вероятните причини е, че правителството не желае да се конфронтира с фермерите. В края на 2014 г., когато се приемаше бюджет 2015, се стигна до напрежение заради планираното увеличение на осигуровките за земеделски производители от 240 лв. на 420 лв. Стигна се до протести на тютюнопроизводители, в парламента ДПС и БСП яростно скочиха срещу предложението и в крайна сметка ГЕРБ отстъпи, а прагът бе закован на 300 лв.

За да оправдае отстъплението на партията си шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ), се оправда, че по този начин ще се избегне шоковото увеличение, което малките стопани биха понесли трудно.

 

12:46ч. 18.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.