Отчет на МЗХ:

Министър Танева: Изпращаме една пълноценна година

Министър Танева: Изпращаме една пълноценна година

Заключителна пресконференция за работата на Министерството на земеделието и храните през 2015 г. и преди това.

През 2015 г. земеделските производители в България бяха подкрепени с над 3 млрд. лева или точно с 3 044 277 000 лева. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на заключителна пресконференция за работата на министерството през 2015 г.

„С тези средства, земеделските производители бяха подкрепени по няколко направления. Първо, по Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. За приключване на старата програма, към момента са изплатени 1 млрд. и 300 млн. лева”, посочи министър Танева.

Тя уточни, че през изминалата календарна година страната ни отчита увеличение на износа на селскостопанска продукция с 5.5%. „Имаме и положително външно-търговско салдо – около 735 млн. евро, което е съпоставимо и относително едно и също с предходната 2014 г.”

Новата програма за периода 2014-2020 г. пък е стартирала добре и вече може да се похвали с отворени 4 мерки за отиващата си 2015 г.

МЗХ обещава, че догодина ще отвори приеми за инвестиции в стопанства по мярка 4.1 и за преработватели по мярка 4.2 с целите им остатъчни бюджети.

Според заместник-министър Васил Грудев голямото и важно решение през 2015 г. е въвеждане на правни основания за ползване на земята - това е довело до намаляване на заявените за директно подпомагане площи с 4,5%. Така още през 2016 г. фермерите ще го усетят във вид на увеличение на ставките за декар.

Във връзка с изтичането на преходния период за кравето мляко, което не отговаря на изискванията, заместник-министър Цветан Димитров съобщи, че то като обем е само 4,8% от общия обем произвеждано сурово мляко.

Мандрите ще го изкупуват, за да произвеждат от него продукти с дълъг период на зреене. Няма да има никакви санкции и глоби спрямо производителите му.

До средата на 2016 г. министерството трябва да е готово и с работен вариант по преструктурирането на напоителните системи, подготвяни въз основа на стратегията на Световната банка.

Предизвиктелства пред МЗХ и Комисията по земеделие в парламента за 2016 г. са приемането на кодекс за земята, закон за реформиране на Селскостопанска академия и закон за браншовите организации - заяви шефът на комисията Румен Христов. Според него и трите не са безспорни и по тях се очаква да има много и горещи дискусии.

Вижте и резюме от изказванията, подготвено от пресцентъра на МЗХП

http://www.mzh.government.bg/mzh/bg/home/15-12-22/.aspx

 

18:29ч. 22.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.