
Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Орджанов, дефицитът се дължи на липса на интерес за отглеждане на животни, а липсата на интерес - от малкото пари в сектора.
По-малко от половината свинско месо на българския пазар е българско, каза министърът на земеделието Десислава Танева при откриването на търговските изложения "Месомания" и "Млекомания". Тя съобщи още, че министерството не подкрепя идеята, търговските вериги да бъдат задължени да продават определен процент български стоки на щандовете си.
На практика почти всички количества свинско, вложени в български колбаси, са от вносно месо, признават експертите.
Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Орджанов, дефицитът се дължи на липса на интерес за отглеждане на животни, а липсата на интерес - от малкото пари в сектора.
„При суровото мляко и млечните продукти, където в млечните храни като сирена и кисело мляко сме също над 90%“, допълни тя и уточни, че при вината също е над 95% производството, което задоволява местното търсене.
„При месата с най-висок % задоволяване на вътрешното потребление е производството на агнешко месо с около 91%, телешкото месо е 66%“, коментира министърът.
„България отчита ръст в хранително-вкусовата промишленост. За първите осем месеца на тази година в сравнение с 2015 г. при преработката на сурово мляко ръстът е 6,4%, а при производството на млечни продукти е около 1%.
При месата и месните продукти ръстът е с близо 1,5%, с 7,6 % е растежът при производството на вино спрямо същия период на миналата година“, заяви още Десислава Танева.
Тя съобщи, че в първата половина на 2017 г. се планира отваряне на втория прием по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с целия остатъчен бюджет - 150 млн. евро.
„От утре Министерството ще стартира диалог с неправителствения сектор в преработвателната индустрия за това какви промени да бъдат направени в правилата за прилагане на мярката."
Тя уточни, че към момента по първия прием на същата мярка има одобрени и сключени 133 договора на обща стойност 177 млн. лв., като остава сключването на още 30 договора.
Министър Танева подчерта, че България произвежда едни от най-добрите и качествени храни, които могат да намират все по-добър пазар.
По време на изложбите над 420 производители, дистрибутори, търговци от България и други държави ще представят качествени храни, напитки и суровини, както и постижения на хранително-вкусовата. Международните изложения ще продължат до 12 ноември.