:

Танева: Стандартите за хляб, месо и мляко гарантират сериозен контрол

Танева: Стандартите за хляб, месо и мляко гарантират сериозен контрол

Земеделският министър Десислава Танева посочи днес, че въведените държавни стандарти за хляба, месото и млякото са сериозен контролен механизъм върху качеството на храните. Това стана в поздравителен адрес към бранша по повод Международния ден на прехраната.

Стандартът за хляб - "България", за колбаси - "Стара Планина" и БДС за млечните продукти бяха въведени по време на първия кабинет "Борисов" от тогавашния аграрен министър Мирослав Найденов. Те предвиждат в хляба да може да се добавя само вода и сол, месото да е без соя и оцветители, а млякото без палма.

Постепенно обаче фирмите масово се отказаха от прилагането им. Стандартите не са задължителни, единствено училища и детски градини са задължени да хранят децата с храни направени по тях. 
 
Прилагаме пълният текст на поздравителния адрес на министър Десислава Танева:
 
УВАЖАЕМИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ,
 
Приемете моите искрени поздравления по случай Международния ден на прехраната. Оценявам, че всички Вие, които се грижите на българската трапеза да има вкусни и качествени земеделски продукти, полагате усилия да покривате стандартите за безопасност на хранителния продукт, за да може потребителят да е сигурен в консумацията му. Вашата дейност е много важна за икономиката ни, защото секторът „Земеделие“ осигурява прехраната на българина.
 
Освен, че е необходимо произведената продукция да бъде с високо качество, трябва да не си позволяваме да изхвърляме храна, а да я даряваме на нуждаещите се, защото има хора, които изпаднали в беда се нуждаят от прехрана.

В условията на пазарна икономика, когато производството на земеделски продукти силно се сегментира, много e важно по веригата производител - преработвател – потребител да функционира ефективен модел за разработване на единни стандарти за качество, както на суровинната база, така и за храната като готов продукт.
 
С предприетите стъпки от Министерство на земеделието и храните за създаване на българския държавен стандарт за хлебните, месните и млечните изделия до голяма степен се въведе сериозен контролен механизъм върху производството на хранителните продукти. Целта е да може да се ограничи до мининум предлагането на пазара на некачествена продукция.
 
В празничиния ден пожелавам на Вас и вашите семейства здраве, успех в бизнеса, като вярвам, че и за в бъдеще ще продължите да развивате своя професионализъм и ще се доказвате в бранша с възможностите на лоялната конкуренция.
 
Министър Десислава Танева
11:22ч. 16.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.