Напредък:

Млади фермери ще могат да кандидатстват онлайн за европари

Млади фермери ще могат да кандидатстват онлайн за европари

За първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн през информационната система ИСУН 2020. Това стана ясно по време на практически семинар, който се проведе в Областния информационен център - Варна. Организатори на събитието, в което се включиха близо 50 млади земеделски производители от варненска област, бяха ОИЦ- Варна и областната земеделска служба.

„Подаването на проектите онлайн значително облекчава процедура за кандидатстване. Освен това, чрез системата тя става по-бърза и по-прозрачна“, коментира г-жа Виктория Маринова, управител на ОИЦ-Варна и лектор на събитието.

За първи път земеделците ще разполагат с 60 дни за подаване на формуляра за кандидатстване след отваряне на съответната процедура на ИСУН 2020, стана ясно на семинара. Досега този срок беше в рамките на 2 до 3 седмици. Новост за кандидатите е и електронния подпис, с който те ще подават проектите си.

„Услугите на ОИЦ- Варна са безплатни и ние сме на разположение, за да съдействаме на земеделските производители при работата с ИСУН 2020“, допълни г-жа Маринова.

ИСУН 2020 дава възможност целият процес на кандидатстване за европейско финансиране да се извършва онлайн. Чрез системата кандидатите имат възможност да попълнят електронен формуляр и да прикачат всички необходими приложения. При технически проблем те могат да се обърнат към ОИЦ-Варна. Освен това, ИСУН 2020 дава възможност да се проследят всички отворени процедури по оперативните програми. От началото на 2014 г. всички кандидати по оперативните програми подават своите проекти чрез тази система. Към нея вече се включват Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство.

ИСУН 2020 е резултат от ангажимента през новия програмен период на държавите-членки да създадат и използват собствена информационна система за управление и мониторинг на оперативни програми, съфинансирани от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС.

 

 

 

15:26ч. 08.10.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.