Рядко срещан бизнес:

Млад българин опложда изкуствено пчели в Гърция

Млад българин опложда изкуствено пчели в Гърция

Той е един на 30 хиляди с редкия занаят, основният му бизнес е производство на майки, продава ги в няколко държави, пише в. "Хасковска Марица".

30-годишният Антон Госпов, който е и новият председател на областния пчеларски съюз в Хасково, опложда изкуствено медоносни пчели, като прави нови и редки селекции на майки.

Това е основният бизнес на младия мъж, а занаятът му го прави единствен на 20-30 хиляди пчелари. В страната има още 3-4-ма негови колеги, които извършват изкуствено осеменяване на пчели.

Това е сложна манипулация, за която са необходими специална апаратура и много познания, разказа пред “Хасковска Марица” Антон. Според него дори самото оплождане не е толкова трудно, колкото това да подбереш правилно видовете пчели за съответната селекция. Някои от линиите на селекции му от майки са единствени в Европа.

Антон е родом от Хасково, но повече време е живял в с. Въгларово, откъдето са родителите му. Средното си образование завършва в духовната семинария в Пловдив, а висшето му е туризъм в ПУ. Сега живее в Ивайловград, а пчелите му са в Гърция.

По пчеларството се пали още на 15 години, когато съсед в селото му подарява кошер. Оттогава за Антон съществуват само пчелите и целият му живот е отдаден на тях. Телевизия не гледа, няма и време за компании и други развлечения.

Интернет ползва рядко, прави бизнеса си изключително по телефона, като продава пчели-майки в няколко държави.

23:36ч. 15.08.2016г.
А

Подари ми на два пъти пчели майки веднъж три веднъж две . Такива майки никога не съм имал .Миролюбиви и медоносни . А по интересно е че съм от балкански район където почти няма паша Много му благодаря на човека . Нека природата да му помага

Ангел
21:46ч. 29.04.2020г.

Оставете коментар: