Димитър Зоров::

Млечните продукти ще поскъпват

Млечните продукти ще поскъпват

Цената на млечните продукти ще се повишава. Това прогнозира председателят на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

„Секторът е много труден, все по-малко хора искат да се занимават с него, не само у нас, но и в цяла Европа. Печалбата по веригата от фермата до търговския щанд се разпределя неравномерно. По-голямата част от нея остава в търговците, което не стимулира хората да се насочват към този бизнес“, посочи Зоров. Печалбата на фермера е средно 13% от цената на литър мляко, преработвателят взима между 2-5%, останалото остава в търговеца. В същото време инвестициите в едно преработвателно предприятие са несравнимо по-големи от тези в един търговски обект. Това е т. нар. отрицателна ценова симетрия.

Димитър Зоров апелира към хората да купуват качествени продукти. Те са по-скъпи, но не увреждат здравето, докато в евтините сирена и кашкавали се ползват съставки, които са недопустими, обясни председателят на асоциацията.Няма как килограм сирене да струва 6 лв., като е известно, че се получава от 7 литра краве мляко, а то струва по 1 лев за литър.

Рецептурата е ясно и всеки грамотен човек би могъл сам да направи сметката колко трябва да струва килограм сирене и кашкавал, допълни Зоров.

Според Зоров производството и добивът на мляко в България е около 1 млн. литра годишно. Декларираното за 2016 г. е около 520-530 хил. тона. Това ще рече, че около 45% от производството е в сивия сектор.

18:53ч. 26.09.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.